НОВИНИ

Иновативни контейнери за боклук поставиха във Варна - капакът се отваря с педал

bnt avatar logo
от БНТ
17:36, 05.11.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Регионални
Слушай новината

Във Варна функционира една от най-модерните системи за събиране на битови отпадъци. Тя е иновативна и се въвежда поетапно в цялата страна, но пък вече работи успешно в градове като Париж, Барселона, Истанбул, че и в Рио де Жанейро.

От няколко месеца варненци ползват нови контейнери за смесени битови отпадъци. Около тях е сравнително по-чисто, защото капакът се отваря с педал, след което автоматично се затваря. Така отпадъците не се разпиляват от вятъра и не се разнасят от животните.

"Не се допускат течове от тези контейнери, тъй като имат допълнителни приспособления отдолу, където се събира инфилтрата”, каза екологът Ивелина Петкова.

До този момент във Варна има поставени близо 200 нови контейнера, а до една година трябва в целия град да има само такива съдове. Всеки от тях е с датчик, който подава сигнал до оператора, когато над 70% от него се напълни с отпадъци. Изпразването на съдовете за смет е изцяло автоматизирано. Това става с новите камиони, които са с електронно оборудване и се обслужват от един човек.

С въвеждането на новата система полека-лека ще изчезнат шумните камиони, по-малко ще са работниците с оранжеви жилетки, които да бутат контейнерите. Надеждата на варненци е с новата софтуерна система за отпадъци да изчезне и неприятната миризма. Но колкото и да е модерна и съвършена тя, първо ние трябва да ъпдейтнем хардуера си - да се научим да пазим чисто и после да разчитаме на модерните машини.

Вижте повече във видеото

Репортер: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия ще издава ковид сертификати за различни от одобрените от ЕС ваксини
Италия ще издава ковид сертификати за различни от одобрените от ЕС ваксини
Боян Расате е освободен от ареста срещу 1000 лв. гаранция
Боян Расате е освободен от ареста срещу 1000 лв. гаранция