НОВИНИ

Общественият съвет по ваксинацията с призив: Имунизирайте се!

bnt avatar logo
от БНТ
14:05, 05.11.2021
Чете се за: 06:22 мин.
Още
Слушай новината

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров проведе среща с представители на Обществения съвет, създаден с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините.

Вижте повече подробности в прякото включване на Мая Димитрова.

На откриването на срещата здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че ожесточеното противопоставяне по такъв фундаментален въпрос, какъвто е отношението ваксините, е нещо, което отива твърде далеч. Той благодари на участниците в срещата за това, че са се съгласили да застанат с лицата си в подкрепа на ваксинацията.

Кацаров отбеляза, че тази вълна е най-тежката от всички, които преживяхме. Броят на заболелите е по-висок от предишните вълни. Продължителността на вълната също е по-голяма.

Има обаче и нотка оптимизъм - изтъкна Кацаров - над 200 000 души са си поставили първа доза откакто е въведен зеленият сертификат, а директорите на РЗИ отчитат, че мерките се спазват навсякъде в страната.

Генералният директор на БЧК проф. Красимир Гигов изтъкна, че единственото средство за справяне със ситуацията към момента са ваксините.

Нашето общество все още не е ваксинирано както трябва - тоест, не може да се създаде колективен имунитет. Опитът с ваксините вече е огромен, включително и в нашата страна, така че не би трябвало да има проблем в отношението към ваксините, изтъкна той. Затова Гигов призова всеки да опита да убеди близките си да се имунизират.

Певицата Люси Дяковска също призова хората да се имунизират. Тя сподели, че вече си е поставила трета бустерна доза, а фактът, че е ваксинирана, ѝ помага много при честите пътувания до Германия, където работи.

Според нея зелените сертификати са въведени у нас със закъснение и това донякъде е попречило на хората да осмислят навременно ситуацията. Тя призова на обществото на се представят по-убедителни аргументи в подкрепа на ваксинацията.

Джелал Фаик, главен секретар на Мюсюлманското изповедание в България заяви, че още от началото на кампанията са подкрепили имунизирането срещу COVID-19 у нас. Той напомни, че ваксинации в България се правят от повече от век и имаме създадена култура в тази област.

Борис Линков, състезател по лека атлетика, бронзов медалист от Европейското първенство в Талин заяви, че е ваксиниран още от март месец и никога не е изпитвал противоречия по въпроса, защото така се чувства по-защитен.

Според психолога Ани Владимирова трябва да се подобри медийната комуникация по въпроса с ваксините.

Социологът Първан Симеонов цитира изследване, според което голяма част от колебаещите се да се ваксинират, са преболедували. Хората, преминали през болестта, често срещат съвет от лекар да отложат ваксинацията и това е проблем, по който трябва да се работи, изтъкна той.

Според него кампанията трябва да се акцентира и върху по-младите хора, които не попадат в посланията на здравните власти. Симеонов призова трябва да бъде поощряван добрият пример и да се спре с назидателния тон към нежелаещите да се ваксинират.

Александър Христов, комуникационен експерт призова да се направи анализ на групите, които отказват да се ваксинират, за да се работи с всеки един от страховете им чрез правилно избрани послания.

От Арменската апостолическа православна църква заявиха, че се опитват да убедят все повече и повече хора да се ваксинират. Отправиха призив към всички съграждани и представители на арменската общност да се го направят.

Според социолога Андрей Райчев българинът не се ваксинира от страх, а не от липса на цивилизованост. Затова трябва да се дават адекватни примери, с които да се преодоляват страховете на хората.

Директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Курило Цветеслава Гълъбова отчете, че в лечебното заведение, което ръководи, е ваксинирана голяма част от персонала. Повечето от тях са се имунизирали след преболедуване още през лятото преди да бъде въведен зеленият сертификат. Тя си обяснява високото ниво на имунизация в болницата с множеството разговори, които колегите ѝ лекари са провели с останалия персонал и с пациентите, които са проявили интерес.

Цветеслава Гълъбова призова властите да не отстъпват от зеления сертификат.

Проф. Ивайло Търнев, невролог, преподавател в МУ-София и НБУ и представител на Мрежата на здравните медиатори изтъкна, че опитът му показва, че нежеланието за ваксиниране не е само сред необразованото население, а обхваща всички слоеве на обществото. Според него причините за това се крият в недоверието на обществото към медиците. Противоречивите послания, които отправят лекарите, разколебават силно хората, затова е необходимо по казуса да се произнасят само медиците-специалисти в тази област.

Той обърна специално внимание на значението на здравната медиация и поздрави колегите си, които успяват да убедят хората от своята общност да се ваксинират.

Към призива за ваксинация се присъединиха още актьорът Красимир Радков, бившият футболист и треньор по футбол Пламен Марков, както и бившите национални състезателки по художествена гимнастика Невяна Владинова и Катрин Тасева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция удължава до другото лято действието на COVID паспорта
Франция удължава до другото лято действието на COVID паспорта
Николай Киров преди мача с ЦСКА: Очаква ни двубой с различен заряд
Николай Киров преди мача с ЦСКА: Очаква ни двубой с различен заряд