НОВИНИ

Съвети от "Шаолин": Как да укрепим духа и тялото си

bnt avatar logo
от БНТ
10:15, 05.11.2021
Чете се за: 06:25 мин.
Любопитно
Слушай новината

Монахът от манастира "Шаолин" майстор Ши Хенг И успя да дойде в България, въпреки рестрикциите за пътуване в пандемия. Той сподели специално за БНТ знания и практики от бойните изкуства за укрепване на духа и тялото.

Майстор Ши Хенг И е на 38 години. Освен кунг-фу инструктор той е и 35-то поколение Шаолин майстор.

От 10 години е най-младият монах в семейството на "Шаолин" с подобен ранг.

Главен майстор е в Европейския център на Манастира Шаолин в Германия. Разказва, че всичко за него започва като със стар Кунг Фу филм.

"Бях на 4, когато баща ми ме прати в училище по бойни изкуства. За мен това беше като битка в тези филми. Да, за мен наистина така започна - харесвах това, което виждах - те бяха моите идоли - Бойците от Шаолин, така че много исках да науча Кунг Фу. Затова в началото за мен беше като хоби и просто исках да съм добър, колкото тях", разказва Ши Хенг И, главен майстор Манастира Шаолин - Европа.

От четвърт век обикаля света, за да разпространява хилядолетните знания от Изтока, които е научил и развива зад стените на емблематичния манастир.

"Едно нещо, не само при българите, но е еднакво за всички ни, това е начинът, по който тялото и духът ни функционират. Без значение дали сте азиатец, европеец или сте от Африка. Начинът, по който дихателната ни система функционира, е една и съща. Един от важните аспекти сега по време на ковид ситуацията, това, което ни атакува, атакува респираторната ни система. Това означава, че взима въздуха ви, затова е все по-важно да разберете как правилно да използвате вашето дишане", съветва Ши Хенг И - "Да, има неща, за които се налага да идете на лекар, защото не можете да се справите сами, но има неща, с които можете да подобрите потенциала на имунната си система да бъде по-устойчива. Ето какво правя - първо вдишвам в коремната област. Сега е пълно, но все още мога да продължа и сега вече всичко е пълно, и едва сега издишам бавно. Какво означава това? Забавя се дишането, но е много важно колко дълбоко се вдишва. Това е особено важно. Този прост метод може да ви даде енергия, защото тялото, органите ни, всичко - нашето сърце, кръвта, всичко има нужда от кислород, за да функционира. Няма нищо езотерично, нищо общо с вяра. Няма значение от каква религия сте. В нашата традиция ние казваме дух и тяло, но духът няма форма, тялото представлява духа. Имаме нещо безформено и форма и какво се случва между тях? Какво свързва безформеното с формата - това е дишането. Ние имаме около 5000 години на познание как функционират органите в нашето тяло. Това са 5000 години, част от които манастирът "Шаолин" притежава. И дишането е само едно от тях. Не е трудно да се научи, затова го прави и толкова специално."

Пандемията не подминава и манастира "Шаолин" - рестрикциите за пътуване и събиране на големи групи повлияват на работата на монасите.

"Започнахме да споделяме всичко онлайн, използвайки Zoom и различните платформи. Но сега сме много щастливи, че отново можем да пътуваме.

- Как можем да се научим да използваме мисълта си, за да заздравим тялото? Само с ежедневните упражнения, които се правят ли?

- Може би дори е обратното. Не е просто използване на ума за заздравяване на тялото. В началото е обратно, използваме тялото си за сила на ума. Защото силата, дисциплината, силата на ума, които правят мечтите и целите ви реалност", казва Ши Хенг И.

А ето и основния съвет на монаха от Шаолин:

"Когато използваме тялото си, например за упражнения, да стоим неподвижни в различни позиции - 10 - 15 минути, тялото ни започва да трепери, но това, което се предава първо, не е тялото. Обикновено духът се предава първо - защото мислите "о, много е трудно, вече треперя, ще спра". Намерете начин да подсилите тялото си, не казвам да правите бодибилдинг, това, което казвам - да бъдете в състояние да тичате поне 5 минути без да се задъхвате. После увеличете тичането на 10 минути. Не става дума за религия и философия, това са прости факти. Ако искате да сте човешко същество сега, на тази планета, сега сме 8 милиарда и искате да извадите от себе си поне малко потенциал, трябва да сте в състояние да излъчвате виталност. Има хора, които нямат тази физическа способност - няма проблем - тогава стегнете духа и мисълта си и извадете най-доброто, което можете от ситуацията, в която се намирате. Това, което ни мотивира и нас в манастира - винаги се стремете да създавате по-добра версия на самите вас от предния ден. И никога не се отказвайте".

Репортаж: Боряна Черганова, Ивайло Христов

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тъндър отново удариха Лейкърс след голямо изоставане
Тъндър отново удариха Лейкърс след голямо изоставане
Правосъдният министър е готов да поиска оставката на Иван Гешев
Правосъдният министър е готов да поиска оставката на Иван Гешев