Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Иноватор от Кочериново измисли умни легнали полицаи

от БНТ
11:44, 04.07.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Поставянето на "умни легнали полицаи" по пешеходните пътеки пред училищата. Това е едно от най-новите изобретения на иноватора от Кочериново Никола Поповски. Умните полицаи ще могат да се монтират на пътното плътно и когато наближава автомобил с превишена скорост умните легнали полицаи ще се вдигат и ще принуждават шофьорите да намалят.

Националната хуманитарна гимназия в Благоевград се намира на едно от най-натоварените кръстовища в областния център. За достъпа на учениците до сградата на учебното заведение са изградени общо 3 пешеходни пътеки, пресичащи пътното платно, намиращи се преди монтираната светофарна уредба.

"Улицата наистина е доста натоварена и се налага постоянно да предупреждаваме нашите ученици, които идват и си отиват да внимават. Много често разчитам на отговорността на шофьорите и оглеждането на всеки, за да не стават инциденти", заяви Марин Митов, директор на НХГ "Св. Св. Кирил и Методий" в Благоевград.

Решение на проблема с легналите полицаи и пешеходните пътеки на конфликтните места близо до учебните заведения е намерил Никола Поповски от Кочериново. Той е направил проект за "умни легнали полицаи", които могат да бъдат монтирани заедно с пътната настилка.

Идеята на Поповски предвижда на мястото на обикновен легнал полицай да бъде изграден друг, наравно с пътя. По този начин за шофьорите, които спазват ограниченията на скоростта, умният полицай няма да се активира и преминаване ще се осъществи плавно, а за преминаващите ученици към близкото училище опасност няма да има.

"Едно предаване от Силистра, където ставаше въпрос точно за такива легнали полицаи, нямат поставен такъв и автомобилите не намаляват. Децата не могат да преминат през пешеходната пътека въпреки че има. Съответният директор там каза, че са се обърнали към АПИ, но понеже противоречи на закона и затова не мога да поставят такъв. А сега с умен легнал полицай ще може да се случи, като за нарушителите ще има препятствия, а за ненарушителите няма да има", допълни изобретателят Никола Поповски.

За идеята си с "умните легнали полицаи" Никола Поповски вече има патент. Остава обаче да бъде намерено финансиране за проекта и разрешение от държавата, за да може да се използва изобретението на най-натоварените кръстовища в България.

Автор: Али Мисанков

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Млад мъж е намерен мъртъв в центъра на Варна, потвърдено е убийство
Млад мъж е намерен мъртъв в центъра на Варна, потвърдено е убийство
Кирьос и Циципас отнесоха глоби след мача помежду им на Уимбълдън
Кирьос и Циципас отнесоха глоби след мача помежду им на Уимбълдън