НОВИНИ

Спряха изграждането на екокъмпинга на Шофьорския плаж край Созопол

bnt avatar logo
от БНТ
09:16, 04.07.2022
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Граждани сигнализираха, че терен от Шофьорския плаж край Созопол е заграден с надпис "частен имот" и е започнало строителство. Заградена е територия от 4 дка, на която започва изграждането на екокъмпинг.

Хората са несъгласни на защитена зона да се изгражда подобни постройки и казват, че дюните са разрушени.

"Собственик на капитала е "Алепу Вилидж АД". В момента учредяват ново дружество, апортират имота, слагат ново поставено лице и продължават да вършат беззакония. Имотът е в продължение на 250 м, което е цялото лице на концесния плаж "Алепу-юг", тоест няма абсолютно никакъв достъп до този плаж, да не говоря за нормални хора като нас, за инвалиди, когото и да било", каза Анна Георгиева.

От РИОСВ-Бургас заявиха за БНТ, че след получаване на инвестиционното предложение са назначили ОВОС. Резултати още няма, но въпреки това на плажа са изградени 15 декинга, върху които ще има палатки. Оградата е на 15 метра в плаж, който е изключително държавна собственост. Инспекцията спира извършването на строителните дейности и издава акт.

"Принудителната административна мярка е наложена на дружеството, за това, че са извършени дейности без да е завършена процедурата по Закона за опазване на околната среда, а тя е определена на 1 юни, уведомено е дружеството с писмо, че за да може да се реализира подобен къмпинг, трябва да има преценка необходимостта от ОВОС - процедура с крайно становище на компетентния орган. Липсата на такова прави незаконосъобразно изграждането на такъв глемпинг", каза Зинка Стойкова, в. и. д. директор на РИОСВ-Бургас.

Представител на инвеститора заяви пред нашата камера, че земята е законно придобита и не е държавна. Декингите са направени след писмо от на Община Созопол, в което не се изисква разрешение за строеж. Преценката ОВОС е за електроинсталация, ВиК и временни контейнери, но нищо такова не е поставено. От фирмата ще си търсят правата по съдебен път. Заявиха, че законово може да изградят парцела със 60 см ограда, но вероятно са засегнали нечии интереси.

"Идеята беше просто да не е нещо, което е поредната бетонова джунгла. Понеже аз съм твърдо против хотели и такива неща. Искахме да е нещо абсолютно екосъобразно, изграден само от палатки, нямаме никакви удобства - повече от едно легло, два стола и маса. Евентуално след преценка ОВОС контакт някой да си зареди телефона и лампа. По никакъв начин не нарушаваме природата", каза Димитър Димитров, представител на инвеститора.

Дружеството е уведомено с писмо, че за да може да се реализира подобен къмпинг, трябва да има преценка необходимостта от ОВОС - процедура с крайно становище на компетентния орган. Липсата на такова прави незаконосъобразно изграждането на такъв глемпинг, заяви Зинка Стойкова, в. и. д. директор на РИОСВ-Бургас.

Заради неспазването на тази мярка, фирмата инвеститор ще бъде глобена.

Вижте повече във видеото

Репортер: Давид Сукнаров

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Везенков ще се срещне с ръководството на Сакраменто Кингс
Александър Везенков ще се срещне с ръководството на Сакраменто Кингс
Мария Йорданова: Тази победа ще я запомня завинаги
Мария Йорданова: Тази победа ще я запомня завинаги