Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Надежда Нейнски за руските дипломати: Направеното от правителството на ПП беше закъснял, но много важен ход

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
08:16, 04.07.2022 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

"Направеното от правителството на "Продължаваме промяната" беше закъснял, но много важен ход. Разколебаване не може да има, защото става въпрос за българската национална сигурност", заяви в "Денят започва" Надежда Нейнски, бивш външен министър относно експулсирането на 70 руски дипломати от страната ни.

Тя повдигна въпроса колко дълбоко е стигнала руската хибридна пропаганда през годините и колко сериозен е проблемът с проникването на това влияние в България.

Според Надежда Нейнски случващото се е отвоюване на суверенитет и начертаване на червена линия, която няма да бъде прекрачвана.

"Тази позиция е много важно да бъде удържана и да не се превърне в еднократен акт, след който да се започнат компромиси. Моментът е изключително важен в българската политика - всички партии трябва да се определят по този въпрос. Затварянето на Руското посолство е решение на Руската федерация. Ако българо-руските отношения почиват на този императивен тон, на този маниер на вмешателство във вътрешните работи на България, това не са приятелски отношения", допълни Надежда Нейнски.

По думите ѝ натискът, манипулациите и откритото вмешателство в българския политически и икономически живот в България не е от вчера.

"Войната в Украйна застрашава сигурността в Черно море, Европа, включително и в България. Очевидно е, че руските дипломати, които са застрашавали българската национална сигурност, имат своите помагачи в България. Тези връзки лесно могат да бъдат проследени и вероятно службите са ги проследили", добави Надежда Нейнски.

Според нея актът с изгонването на руските дипломати е само първата крачка, тъй като трябва да стане ясно кои са хората, с които те са си партнирали срещу българските интереси. "Вероятно им се плаща, други го правят от вътрешна убеденост", поясни Надежда Нейнски. Тя прогнозира, че скандалът не може да отшуми.

"Вариантът с предсрочните избори крие рискове, въпросът с преговорите в рамките на това мнозинство също не е безпроблемен", каза още Надежда Нейнски.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нася Димитрова: Горда съм с момичетата
Нася Димитрова: Горда съм с момичетата
Иво Мирчев: Чужди сили са стигнали до върховете на държавата, не визирам президента
Иво Мирчев: Чужди сили са стигнали до върховете на държавата, не визирам президента