НОВИНИ

70 дипломати и служители на руското посолство у нас заминаха за Москва (Обзор)

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:06, 03.07.2022
Чете се за: 06:20 мин.
У нас
Слушай новината

Българското решение за експулсиране на 70 руски дипломати, служители на мисията в София и техните семейства беше изпълнено. В късния следобед с два руски самолета те отпътуваха за Москва.

След поредица от шпионски скандали през последните години това е най-мащабното принудително връщане на руски дипломати в родината им с мотив - дейност несъвместима с дипломатическия им статут.

Малко след 13.00 часа първият автобус с дипломати и техните семейства потегли от посолството към летище София. До летището бяха направени няколко курса.

След връчването на нотата на руския посланик във вторник , обявените за персона нон грата дипломати, служители и техните семейства имаха 4 дни, за да съберат багажа си и да напуснат страната до днес в полунощ. Хората си тръгваха от България с пълни куфари и домашните си любимци.

Млад мъж беше облякъл фланелка с портрет на руския президент Владимир Путин и надпис "Русия е страна, която не се страхува от нищо".

Повечето отказваха коментар или бяха лаконични.

БНТ: Как ще коментирате решението на българското правителство?

"Ние сме от руското посолство, да. Благодарение на вашето правителство си заминаваме. Без коментар."

Преди да излети от София пълномощният министър на Руската федерация Филип Воскресенски заяви, че благодари на българите, с които е работил през годините.

"Никой не може да развали нашите отношения. Нито Кирил Петков, нито някой друг. Нито един от тези, които бяха експулсирани, не е работил срещу България, а за развиване на отношенията между двете държави. Тези действия по експулсиране са незаконни и без основание", заяви Воскресенски.

Пълномощният министър на Русия у нас: Заминавам с благодарност към България и българите

За да приберат руските граждани на летище на София кацнаха два самолета на специалния авиоотряд "Россия" , излетели от московското летище Внуково. Русия получи специално разрешение от България за извършването на полетите, след като от края на февруари затворихме небето си за руски самолети като санкция заради войната в Украйна. С близо два часа закъснение, малко след 17.30 ч. двата самолета излетяха.

До експулсирането на 70 руски дипломати и служители на посолството се стигна след като премиерът Кирил Петков обяви, че има доклади на ДАНС за дейност в разрез на дипломатическия им статут. Такава информация обаче стана ясно, че липсва в прокуратурата. И още - премиерът в оставка поиска намаляване на внушителния брой на хора в руското посолство, за сравнение в българското посолство в Москва работят само 12 души.

България не изпълни ултиматума на руския посланик Митрофанова

Посланик Митрофанова постави ултиматум нотата да бъде оттеглена. Българските власти обаче не се съобразиха и не отмениха решението. В отговор посланик Елеонора Митрофанова поиска от руското външно министерство затваряне на руското посолство в София и съответно - на българското в Москва. Решение все още няма.

"Ние помолихме нотата да бъде върната. Нищо не се случи. Тя се изпълнява. Аз не мисля, че тази тема е темата за следващата седмица. Не мисля, че ще има някакви промени каквото и да се случи. Надявам се сега всички да се фокусираме да имаме едно работещо правителство и това правителство да покаже продължение на това, което постигнахме", заяви премиерът в оставка Кирил Петков.

Дипломатическият скандал предизвика остри реакции. В студиото на "Говори сега" и министърът на образованието в оставка също защити българското решение.

"Да припомня как България беше обявена за вражеска държава без да има причини затова. Как беше спрян газът за България, въпреки че го изпълнявахме стриктно, как беше обиждан премиерът на България. Последният ултиматум, който беше поставен показва, че посланик Митрофанова не се държи като дипломат. Държи се като генерал-губернатор на губерния", каза Денков.

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) коментира пред Георги Любенов дипломатическия скандал.

"Повече от ясно е, че руската посланичка не става. Да го кажа в прав текст. Тя си позволи да обижда българския министър-председател, който и да е той - не може да допуснем това нещо. Дава квалификации. Този процес е обективен от друга гледна точка на ниво Министерство на външните работи, на ниво президент. Някой трябва да обясни на отсрещната страна какво се случва тук", смята Плевнелиев.

Дали руското посолство в София ще бъде закрито, ще реши президентът на Руската федерация, заяви преди да излети от София пълномощният министър Филип Воскресенски.

По темата работиха: Т. Игнатов, Г. Гайдарова, Д. Маркова, А. Шаламанов

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо един гастроентеролог предпочете България пред Германия?
Защо един гастроентеролог предпочете България пред Германия?
Слави Трифонов към Петков и Василев: Искрено ви пожелавам да се задавите с власт
Слави Трифонов към Петков и Василев: Искрено ви пожелавам да се задавите с власт