Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Производителите на хляб в Пловдив все още не са намалили цените

bnt avatar logo
от БНТ
10:03, 04.07.2022
Чете се за: 02:52 мин.
Общество
Слушай новината

Два дни след като четири от големите търговски вериги свалиха цените на хляба за крайните потребители, по-малките производители все още изчакват. От браншовия съюз на хлебарите и сладкарите са ги уведомили, че промените ще влязат в сила след обнародването на актуализирания бюджет в държавен вестник. Чакат се и допълнителни инструкции от финансовото министерство.

Производители на хляб в Пловдив все още не са изготвили оферти с по-ниски цени за партньорите си в търговската мрежа. На фона на по- евтин хляб в някои от големите търговски вериги от първи юли, по кварталните магазини все още той е на старите цени. Според Лазар Генчев големите вериги могат да направят промяната без да нарушават закона.

"Те са външни фирми, така че все едно хлябът при тях отива като за износ, т.е. без ДДС. В Държавен вестник все още не е обнародвано това решение и аз законово нямам право да го направя. Другото нещо е, че нямаме никакви инструкции все още за какви видове хляб става въпрос. Говореше се за хляб по БДС стандарт", каза Лазар Генчев, хлебопроизводител.

От националния съюз на хлебарите и сладкарите са изпратили писмо до своите членове на 30 юни, в което се казва, че промените ще влязат в сила едва след обнародването им в Държавен вестник.

"Мисля, че трябваше да има някакво отлагане поне една седмица да пренастроим касовия апарат, да пуснем офертите с новите цени", каза Генчев.

В актуализацията пише, че хляб е продукт, който се получава от изпичането на тесто, получено от смесване на пшенично брашно или в комбинация, и вода, със или без добавяне на сол, втасало с помощта на хлебна мая или закваска, и технологични добавки при необходимост. Това обаче не дава яснота, дали питки от хлебно тесто попадат в обхвата на промените, както и дали ръжени и пълнозърнести хлябове ще бъдат освободени от облагане с ДДС.

Репортер: Мариела Хубинова

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
19-годишно момче е открито мъртво в двора на училището в пловдивското село Скутаре
19-годишно момче е открито мъртво в двора на училището в пловдивското село Скутаре
Треньорът на Кобрата: Ще търсим нокаут срещу Чисора, Кубрат може да бъде световен шампион
Треньорът на Кобрата: Ще търсим нокаут срещу Чисора, Кубрат може да бъде световен шампион