НОВИНИ

Испания е европейски шампион за четвърти път в историята си

Така "Ла Фурия Роха" се превърна в първата държава с четири титли от най-големия форум на Стария континент след успехите през 1964, 2008 и 2012 г. 

испания европейски шампион четвърти път историята
bnt avatar logo
от БНТ
23:57, 14.07.2024
52307
Чете се за: 05:17 мин.
Национални отбори
Слушай новината

Испания пренаписа историята на европейските първенства. Селекцията на Луис де ла Фуенте се справи със съпротивата на Англия във финала на Евро 2024 с 2:1, благодарение на гол на резервата Микел Оярсабал в 86-ата минута. Така "Ла Фурия Роха" се превърна в първата държава с четири титли от най-големия форум на Стария континент след успехите през 1964, 2008 и 2012 г.

Преди началото домакините организираха традиционната церемония преди финалния двубой. Тя завърши с изпълнение на живо на химна на Евро 2024, след което играчите на двата отбора излязоха на терена на "Олимпиащадион".

Двубоят започна според очакванията на повечето футболни експерти, като Испания владееше около 80% от топката след първите десет минути, но нито един от двата отбора не стигна до удар. Първият шут бе дело на Нико Уилямс в 12-ата минута, но той бе блокиран от Джон Стоунс.

В средата на първото полувреме Фил Фоудън не съумя да изнесе топката от собствената половина, загуби я, но Ламин Ямал не успя да затрудни вратата, пазена от Джордан Пикфорд.

В 25-ата минута Хари Кейн получи първото официално предупреждение след опасно влизане срещу Фабиан Руис.

Въпреки превъзходството на "Ла Фурия Роха" в статистиката, до края на първото полувреме "Трите лъва" се доближиха на два пъти до това да открият резултата. Първо Джуд Белингам отне топката в опасна зона и подаде към Хари Кейн, но изстрелът му бе блокиран.

Последва статично положение в първата добавена минута, при което Фоудън изпрати първия точен удар в двубоя, който бе спасен от Унай Симон и така двата отбора се оттеглиха на почивката при резултат 0:0.

Веднага след подновяването на играта, испанците набързо си върнаха контрола над събитията. В 47-ата минута Ламин Ямал премина с лекота през недобре подредената защита на Англия и подаде към Нико Уилямс, който откри резултата.

"Ла Фурия Роха" можеше да удвои предимството си само две минути по-късно, след като голмайсторът Уилямс намери Дани Олмо в наказателното поле, но атакуващият полузащитник стреля разочароващо.

Наказателната акция на трикратните европейски шампиони продължи пет минути по-късно като първо капитанът Алваро Мората се справи с Пикфорд, но отново Стоунс реагира добре, а после и шут на Нико Уилямс мина покрай вратата.

Испания продължава да търси втория гол, но Гарет Саутгейт имаше перфектния план да обърне развоя на събитията. След добър пробив на Букайо Сака по дясното крило, той подаде към Белингам, който с едно докосване върна към появилия се в 70-ата минута Коул Палмър, чийто изстрел от границата на наказателното поле попари Унай Симон и изравни резултата в 73-ата минута.

След известно затишие, в което двата отбора отново трябваше да се разучават от нулата, "Ла Фурия Роха" отново стигна до добро положение. Нико Уилямс проби в полето на англичаните, намери Дани Олмо, който подаде към 17-годишния Ямал, но неговият удар бе спасен от Пикфорд.

В 86-ата минута испанците отново заглушиха английските фенове на "Олимпиащадион". Резервата Микел Оярсабал получи топката на 35-ия метър и отклони към Марк Кукурея, чийто прострелен пас намери отново крилото на Реал Сосиедад, който върна аванса на "Ла Фурия Роха".

"Трите лъва" не се забавиха със своя отговор. В 90-ата минута те получиха ъглов удар, като след разбъркване в наказателното поле, първо Джон Стоунс, после Марк Гехи и после пак Стоунс не успяха да завършат с глава, като при втория изстрел Дани Олмо направи ключова намеса, за да предотврати изравнителното попадение.

Това се оказа и последното опасно положение пред двете врати, с което Испания отново покори Европа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евро 2024: Програма на мачовете по БНТ 1, БНТ 3 и BNTNEWS.BG/SPORT
Евро 2024: Програма на мачовете по БНТ 1, БНТ 3 и BNTNEWS.BG/SPORT
Любослав Руйков с втора поредна победа в картинг клас Джуниър РОК
Любослав Руйков с втора поредна победа в картинг клас Джуниър РОК