НОВИНИ

Испания обмисля бустерна доза от РНК ваксина на имунизираните с "Янсен"

здравните власти решиха ваксината янсен прилага нас обзор
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
14:29, 23.10.2021
5854
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Слушай новината

Испански имунолози предложиха на правителството на хората с поставена "Янсен" ваксина срещу COVID-19, която е еднодозова, бустерната доза да бъде от "Пфайзер" или "Модерна".

Предложението официално ще бъде обсъдено от Комисията по обществено здраве и трябва да се одобри на Междутериториалния съвет по здравеопазване между централното и регионалните правителства, но вече има принципно съгласие.

Първоначалният вариант е бил бустерната доза да бъде отново на "Янсен", но след направени проучвания е установено, че РНК ваксината ще осигури по-добра защита на уязвимите хора. Когато съгласието е налице, на 1 милион и 900 000 души, на възраст между 40 и 79 години, на които в Испания е поставена еднодозовата "Янсен" ваксина, ще получат допълнителна сигурност с втора РНК ваксина.

В началото на октомври Междутериториалният съвет по здравеопазване одобри поставянето на трета доза на хората над 70-годишна възраст и на високорисковите групи, които приемат имуносупресивни лекарства.

Досега бустерна доза е поставена на 465 000 души. Напълно ваксинирано е малко над 88% от населението над 12-годишна възраст, като следващата поставена цел е 90% от цялото население на страната да бъде с пълна имунизация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха 69-годишен мъж в Драгоман за блудство с две сестри
Задържаха 69-годишен мъж в Драгоман за блудство с две сестри
От днес хърватите пътуват без визи до САЩ
От днес хърватите пътуват без визи до САЩ