НОВИНИ

Испания обмисля маските на открито да отпаднат

испания обмисля маските открито отпаднат
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
22:12, 05.02.2022
Чете се за: 01:27 мин.
По света
Слушай новината

Испания продължава постепенно да премахва ограничителните мерки, въведени по време на шестата вълна на пандемията. Министърът на здравеопазването Каролина Дариас обяви, че от следващата седмица правителството планира да отмени задължителното използване на маски на открито.

По думите на Дариас, ако в понеделник се постигне консенсус между централното и регионалните правителства на Междутериториалния съвет по здравеопазване, решението за премахване на маските на открито ще се публикува в официалния държавен вестник в сряда и може да влезе в сила от четвъртък.

Носенето на маски на открито беше повторно въведено на 22 декември миналата година заради бързото разпространение на Омикрон, но сега, след като "вече три седмици се наблюдава намаляване на броя на новозаразените", се мисли за облекчаване на ограничителните мерки.

Това е последният уикенд, в които нощните заведения и барове в Каталуния ще останат затворени. Следващата седмица те отново подновяват работа. По изчисления на бранша загубите им са 6 милиарда и 457 милиона евро.

Продължават да спадат и новите случаи на заразени с коронавирус. В петък броят на заразените е почти 75 000 души, срещу 119 000 миналата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захари Сотиров: Доволен съм от Влади, той е подготвен физически и психически
Захари Сотиров: Доволен съм от Влади, той е подготвен физически и психически
Мощен циклон удари Мадагаскар (Снимки)
Мощен циклон удари Мадагаскар (Снимки)