НОВИНИ

Испания се справи с Норвегия и подпечата своята виза и тази на Шотландия за Евро 2024

"Ла Фурия" и "гайдарите" се присъединяват към Белгия, Франция и Португалия, които са другите сигурни участници, които ще правят компания на домакините Германия на еврофиналите догодина

Борил Гочев
от Борил Гочев
23:43, 15.10.2023
Чете се за: 03:05 мин.
Футбол
испания справи норвегия подпечата своята виза шотландия евро 2024
Слушай новината

Отборите на Испания и Шотландия станаха поредните два тима, които си осигуриха място на Евро 2024 в Германия, след като си гарантираха първите две места в квалификационна група "А".

Това стана факт в неделя вечер в Осло, където "Ла Фурия" надигра с минималното 1:0 домакина Норвегия и така събра актив от 15 точки, колкото имат и шотландците на върха в подреждането.

В същото време "викингите" остават на третото място с 10 пункта, но до края Ерлинг Холанд и компания имат само един мач, което означава, че скандинавците ще трябва да почкат още, за да се класират на своето първо голямо първенство след Евро 2000 в Белгия и Нидерландия.

На стадион "Улевал" в норвежката столица обаче домакините просто не направиха достатъчно, за да затруднят състава на Испания и въпреки усилията си не успяха да създадат достатъчно опасни ситуации пред вратата на Унай Симон.

Футболистите на Луис де ла Фуенте от своя страна проявиха нужното търпение и в крайна сметка имаха нужда от един единствен гол, за да стигнат до успеха и той бе реализиран от Гави в началото на второто полувреме при едно разбъркване в наказателното поле на Норвегия.

Победата тази вечер класира Испания на нейното седмо поредно европейско първенство, като "Ла Фурия" няма пропуснат шампионат на Стария континент от Евро 1992 в Швеция насам.

Другият тим от тази група, който ще наблюдаваме на европейския шампионат догодина - Шотландия - впечатли с изявите си в тези квалификации, стартирайки с пет последователни победи, което напълно закономерно осигури на "гайдарите" на Стив Кларк място на втори поредни европейски футболни финали.

Малко по-рано в рамките на днешния ден в тази група "А" Грузия разгроми с 4:0 у дома състава на Кипър и в оставащите си два двубоя Квича Хварацкелия и неговите съотборници ще се опитат да се преборят с Норвегия за третото място в крайното подреждане. Добрата новина за грузинците е, че те ще получат нов шанс да се класират за Евро 2024, тъй като имат гарантирано място в плейофите като победител от своята група в турнира Лига на конференциите.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция ще играе на трето поредно европейско първенство, Уелс и Хърватия ще водят люта битка за второто място
Турция ще играе на трето поредно европейско първенство, Уелс и Хърватия ще водят люта битка за второто място
Гледайте по БНТ 3: Франция - Южна Африка, четвъртфинал на световното първенство по ръгби
Гледайте по БНТ 3: Франция - Южна Африка, четвъртфинал на световното първенство по ръгби