НОВИНИ

Испания затяга мерките срещу COVID-19

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:12, 01.10.2020 (обновена)
Чете се за: 00:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Испанското правителство одобри затягане на мерките срещу разпространението на COVID-19. Въвеждат се единни критерии за ограничаване движението на хората. Мярката ще засегне Мадрид и големите градове.

Столицата, девет близки общини и градове, в които случаите на коронавируса са повече от 500 на 100 000 души население практически ще бъдат под блокада. Напускане на тези населени места е възможно само по работа, посещение на лекар или водене на деца на училище.

Сред другите мерки са намален капацитет на хотелите и ресторантите и намаляване работното време на заведенията до 23 часа. Затварят се паркове и игрища. Позволени са събирания до шестима души. Властите изтъкват тревожната ситуация в Мадрид, където са регистрирани над 43% от всички нови случаи в Испания.

Салвадор Иля, министър на здравеопазването на Испания: Мадрид е специален, защото здравето на Мадрид е здравето на Испания. Заповедта ще бъде публикувана в държавен вестник през следващите дни и ще влезе в сила за всички региони".

Регионалните власти, които обикновено взимат решенията, свързани със здравето на хората, не крият несъгласието си с правителственото решение. Гражданите и собствениците на малък бизнес също.

В парк в Мадрид бяха поставени хиляди испански знамена в памет на починалите от пандемията в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евролидерите се събират в Брюксел
Евролидерите се събират в Брюксел
286 случая на коронавирус при 4943 теста, щабът възобновява брифингите
286 случая на коронавирус при 4943 теста, щабът възобновява брифингите