НОВИНИ

"Истории от Олимпийските игри" брой 15 (ВИДЕО)

Гледайте предаването “Истории от Олимпийските игри” всеки петък от 15:30 ч. по БНТ 1 и от 19:00 ч. по БНТ 3

истории олимпийските игри брой видео
bnt avatar logo
от БНТ
07:05, 08.02.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

История за едни 17 секунди, люлееща се летва и съмнителна развръзка в борбата за олимпийската титла. Точно 17 секунди след втория си опит на 190 см. Йорданка Благоева е убедена, че продължава битката за златото срещу германката Улрике Майфарт на игрите в Мюнхен през 1972. Обаче летвата се разклаща и пада - неясно как и защо. Българката остава със сребърно отличие.

За една от най-загадъчните случки по време на олимпийски игри и за невероятната кариера на скачачката Йорданка Благоева разказваме в поредния епизод на поредицата “Истории от Олимпийските игри” излъчен на 2 февруари 2023 г. по БНТ.

Състезанията в Мюнхен са изключително успешни за българските спортисти - те печелят 21 медала, от които шест са златните. За един от шампионите - щангиста Андон Николов припомняме в този епизод. Започнали като тържество на олимпийския дух и ценности, Олимпийските игри в Мюнхен минават през зловещ катаклизъм. Арабски терористи нахлуват в олимпийското село и взимат 11 израелски заложници. Когато ситуацията излиза от контрол, никой от тях не оцелява.

Историята на една от най-драматичните олимпиади - тази в Мюнхен е основна тема на предаването, което разказва забележителни факти от олимпийските игри!

В края на епизода превключваме на снежна вълна, за да разкажем за щастливото 13-о число и първия медалист на България от зимни олимпийски игри - Иван Лебанов. Той печели бронз в ски-бягането в Лейк Плесид през 1980 година. В звездната компания на този епизод се включва и “Кралицата на ски-бягането” Марит Бьорген - най-титулуваната състезателка от зимни игри с невероятните 15 отличия от 5 олимпийски участия.

Още истории от предаването:

Вера Чаславска и нейната история като от филмов сценарий

Олимпийските игри през 1952 г., които спомагат за развитието на цяла Финландия

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В кои общини у нас взимат най-високи заплати? (КАРТА)
В кои общини у нас взимат най-високи заплати? (КАРТА)
Съдът ще гледа мярката на задържания за шпионаж антимафиот
Съдът ще гледа мярката на задържания за шпионаж антимафиот