НОВИНИ

Италиански журналисти проучват защо българите не искат да се ваксинират

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
21:00, 07.11.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Защо българите не искат да се ваксинират - екип на италианската телевизия "Sky tg 24" пристигна у нас, за да търси отговора.

Над 80% от населението в Италия е ваксинирано. Въпреки че по време на първата вълна Италия се превърна в един от най-острите примери за здравна катастрофа в Европа и света - през последните 7 дни там са починали 5-ма души на 1 милион население. За сравнение в статистиката на България срещу тези 5-ма стоят 151 починали на милион. На второ място в света сме по смъртност от болестта след Румъния. Телевизионният екип поиска да се срещне и с нашия репортер Мая Димитрова.

Обиколили много държави. И никъде не било като у нас.

"Не и в Европа. Там хората се ваксинират, а тук ваксинираните са само 20%. Въпросът е защо", пита Джорджа Де Бенети, репортер в "Sky tg 24".

Иска да чуе как си го обясняваме ние и заявява, че това е доста странно. Джорджа се опитва да бъде тактична. Разказва ни за Бергамо, за тишината на улиците, изпразнени от хора и връхлитащия звук на преминаващи линейки.

"Видях какво се случва там с очите си, говорих със семействата на жертвите. Всички бяхме засегнати от тази трагедия. В моята страна хората наистина се изплашиха от COVID-19. Осъзнаха, че това е голям проблем, толкова много хора умряха. И ваксинацията е единственото решение, за да продължим", смята Джорджа Де Бенети.

Страхът от вируса не оставил място за колебание в тяхното общество дали да се ваксинират. Просто го направили.

"Болниците са пълни, хората умират - това е ясно на всички. Но хората не се ваксинират", посочва Джорджа Де Бенети.

Парадокс, който италианците не могат да осмислят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Сосиедад отново оглави Ла Лига с успех над Осасуна
Реал Сосиедад отново оглави Ла Лига с успех над Осасуна
Наполи с нова грешна стъпка в Серия А
Наполи с нова грешна стъпка в Серия А