НОВИНИ

Италия превъзмогна гол в 13-ата секунда и победи Франция на "Стад дьо Франс"

Възпитаниците на Лучано Спалети победиха "петлите" за първи път от 16 години насам.

bnt avatar logo
от Константин Джаркин
23:44, 06.09.2024
Чете се за: 04:55 мин.
Спорт
Национален отбор на Италия по футбол
Снимка: X / @EURO2024FRA
Слушай новината

Италия започна успешно кампанията си в Лигата на нациите. Възпитаниците на Лучано Спалети победиха Франция за първи път от 16 години насам на "Стад дьо Франс" в мач от група А2 с 3:1. Италианците изостанаха в резултата още в 13-ата секунда, но "звучният шамар", който им нанесоха домакините, им се отрази добре и те отвърнаха с три безответни попадения.

"Петлите" шокираха своите гости и нанесоха първия удар в срещата още в 13-ата секунда. След изпълнението на център от "адзурите", Андреа Камбиасо върна назад към Джовани ди Лоренцо, който обаче не оцени правилно ситуацията и позволи на Брадли Баркола да му отнеме топката, а крилото на ПСЖ преодоля и съотборника си на клубно ниво Джанлуиджи Донарума, за да открие резултата. Това бе и най-бързият гол за Франция от 1933 година насам.

Светкавичното темпо на двубоя продължи и в 6-ата минута италианците можеха да неутрализират аванса на домакините. Лоренцо Пелегрини центрира към един от грешниците за гола Камбиасо, който намери с глава свободния Давиде Фратези, но полузащитникът на Интер нацели напречната греда на вратата пазена от Майк Менян от по-малко от 5 метра, а при добавката Матео Ретеги също не успя да нанесе точен завършващ удар.

Двата отбора продължиха престрелките в следващите минути, но Италия първа намери пролука в защитата на съперника с гол-бижу. В 30-ата минута Андреа Камбиасо прати дълго диагонално подаване към другия уингбек на гостите Федерико Димарко, който с едно докосване подаде към завърналия се след една година за националния отбор Сандро Тонали, който също с едно докосване върна с пета на Димарко, а играчът на Интер разстреля вратаря на Милан Менян със зашеметяващо воле.

Малко след подновяването на играта "адзурите" поеха контрол върху срещата и успяха да осъществят пълен обрат. В 50-ата минута Давиде Фратези пресече подаване на Юсуф Фофана и даде начало на контраатака, която самият той завърши. Полузащитникът на Интер е най-резултатният играч на Италия, откакто Лучано Спалети пое поста на старши треньор, с 6 гола.

Девет минути по-късно двамата голмайстори на гостите можеха да комбинират за трети гол за тяхната държава. Димарко намери съотборника си на клубно и национално ниво Фратези с центриране от ъглов удар, а полузащитникът нанесе мощен удар с глава, който бе спасен от Менян.

Франция опита в следващите минути да изравни резултата, но влезлия като резерва Усман Дембеле, както и суперзвездата Килиан Мбапе не успяха да затруднят Донарума.

За сметка на това обаче "адзурите" вкараха нов гол в 74-та минута. Отново диагонално подаване на уингбека Камбиасо към другия фланг даде подем на италианското нападение. Този път адресатът бе Дестини Удоджи, който се появи от пейката. Футболистът на Тотнъм навлезе навътре и подаде към точката на дузпата, където чакаше Ретеги, но Джакомо Распадори отмъкна топката и я вкара в долния ляв ъгъл на вратата на Майк Менян.

"Петлите" опитаха да намалят изоставането си до края на срещата, но те отново не успяха да намерят пролука към вратата на Джанлуиджи Донарума.

В другия мач от група А2 на Лигата на нациите Белгия победи Израел с 3:1.

За Италия предстои гостуване на "синьобелите" на неутрален терен в Будапеща, поради продължаващият военен конфликт между Израел и Палестина на 9 септември.

Французите ще се надяват да превъзмогнат лошото си начало в следващия си мач, който също ще бъде домакинство - на Белгия, на същата дата.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В търсене на условия за живот: НАСА изпраща космически апарат към спътника на Юпитер Европа
В търсене на условия за живот: НАСА изпраща космически апарат към спътника на Юпитер Европа