НОВИНИ

Ивайло Калфин: В условия на криза държавата трябва да харчи пари за най-уязвимите

bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 25.05.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас

В условията на криза държавата трябва да помага на най-уязвимите, защото в противен случай, възстановяването след това ще излезе много по-скъпо. Това заяви в "Денят започва" Ивайло Калфин, бивш министър на външните работи и на труда и социалната политика.

Калфин одобрява намерението на правителството да подпомогне финансово хората в условията на криза и растяща инфлация. Според него обаче мерките в антикризисната програма включват и хаотични движения, а предвидените 2 млрд. лв. биха могли да се изхарчат по-ефективно.

"При нас инфлацията е над 14%, а средната в ЕС - над 7% - затова първо трябва да си обясним защо инфлацията е толкова висока и тогава да се набележат мерки. Мисля, че и по-ефективно може да се изхарчат тези 2 млрд. лв. При мерките трябва да има предвидимост до края на годината, включително и при по-лошо развитие на ситуацията. И другото - да се помогне най-вече на тези, които не могат повече да затягат коланите. Правителството няма нужда да вкарва в заблуждение хората, че с магическа пръчка цялата инфлация около нас, натрупана и заради ефектите от войната и все още неоправените след ковид ефекти, ще се компенсират изцяло от антикризисната програма. Цена ще има. Въпросът е тя да е поносима и да има чувство за справедливост в обществото", каза Калфин.

Според него коалицията ще издържи по-дълго отколкото очакват тези, които говорят за предсрочни избори.

Темата за Република Северна Македония се използва за вътрешнополитически битки у нас, което е много тъжно и жалко, защото резултатът е отправянето на объркани послания, което намалява шансовете на България да отстои позицията си, изтъкна Калфин.

Според него премиерът Кирил Петков трябва да обясни добре защо иска свикването на Консултативен съвет по национална сигурност за Северна Македония.

Относно войната в Украйна Ивайло Калфин коментира, че към момента не вижда условия за провеждането на мирни преговори, а единственото, което ЕС може да стори в тази ситуация, е да се опитва да спре потоците, с които се финансира войната, което и се случва чрез санкциите.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Възраждане" поиска оставката на правителството заради Плана за приемане на еврото
"Възраждане" поиска оставката на правителството заради Плана за приемане на еврото
Далас намали изоставането си, дори протекъл покрив не попречи на успеха на домакините
Далас намали изоставането си, дори протекъл покрив не попречи на успеха на домакините