НОВИНИ

Шофьор на тролейбус от Русе с любопитно хоби

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 25.05.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Уникален макет на средновековния град-крепост Червен беше изложен на централния площад в Русе. Направен от над 7000 дървени лъжички за кафе, той с голяма прецизност пресъздава един от най-значимите военни, културни и църковни центрове на Втората българска държава. Макетът е дело на русенеца Николай Николов.

Николай е шофьор на тролейбус, но голямата му страст е историята. Особен интерес има към Средновековието, към годините на разцвет на Втората българска държава.

"Аз съм родолюбец, обикалям нашите крепости. В нашия музей няма и затова реших да направя макет на Червен. Има едно излъчване, на Червен замъкът е вторият по големина след двореца в Царевец", споделя Николай Николов.

И така преди четири години и половина започнал. За да е макетът максимално близо до оригинала се срещнал с археолозите от Историческия музей в Русе, които му подарили и книга с план с точните размери на цитаделата.

Консултирал се с тях за най-малките подробности, за да пресъздаде духа и величието на крепостта, разположена на обширен рид по поречието на река Русенски Лом. Купил и няколко кутии с дървени лъжички за кафе.

"Маркирам ги на един сантиметър и с ножовка ги прерязвам, като се сложат да изглеждат като камъни. За покривите съм използвал гофрирана хартия, с която децата си правят покривчета, само че съм я подсилил с боя", заяви Николай Николов.

"Макетът показва най-добре проучената част от средновековния град, неговата цитадела. Това, което и туристите виждат, с тази разлика, че те виждат на място основите на тези както крепостни стени, така и сгради, резиденцията, западната средновековна кула, която е емблема и на средновековния град и една от най-добре разпознаваемите средновековни структури изобщо в България", допълни Светлана Великова, археолог в Историческия музей в Русе.

Макетът е с размери 2,80 на 1,10 м. Тежи над 120 килограма. Николай Николов казва, че с удоволствие е посветил свободното си време на крепостта Червен.

"Имаме един велик владетел - хан Омуртаг, той е написал: "Човек и добре да живее умира, но построеното от него остава", каза още Николай Николов.

Затова е решил да подари макета на Червен на Историческия музей. От днес той вече ще бъде изложен в една от неговите зали.

Автор: Даниела Василева

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Абитуриент дефилира по халат и джапанки на бала си в Кюстендил
Абитуриент дефилира по халат и джапанки на бала си в Кюстендил
Силни емоции и много спомени в Левски след празника на "сините"
Силни емоции и много спомени в Левски след празника на "сините"