НОВИНИ

Иван Гешев представи пред прокурорите три групи мерки за справяне с престъпността

иван гешев представи прокурорите три групи мерки справяне престъпността
bnt avatar logo
от БНТ
14:37, 26.10.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Главният прокурор Иван Гешев представи конкретни мерки срещу растящата престъпност на националното съвещание на прокуратурата на Република България, съобщиха от държавното следствие.

С оглед нарастващите рискове пред сигурността и обществения ред, които биха довели до провал в борбата с престъпността, главният прокурор Иван Гешев представи три групи мерки. С тяхното прилагане се цели незабавното активизиране на правоприлагащите и правоохранителните органи за провеждането на бързи и ефективни разследвания с цел защита интересите на българските граждани, тяхната собственост и права.

На първо място в окръжните прокуратури в страната ще бъдат създадени отдели за разследване на организирана престъпност и корупция. с оглед оптимизиране организацията по дела и преписки.

"Това, което ще направи българската прокуратура, е да активизира борбата с престъпността в рамките на своите законови правомощия. Ще бъдат изградени звена за противодействие на организираната престъпност във всички окръжни прокуратури", посочи главният прокурор.

Главният прокурор предлага спешни съвместни действия с МВР и ДАНС, които да гарантират активната и функционална работа срещу организираната престъпност, разпространението и трафика на наркотици, мигрантския натиск, телефонните измами и корупцията по високите етажи на властта. Ще се предложи създаването на съвместни екипи между прокуратурата, МВР и ДАНС, които да анализират, оценяват и осъществяват постоянен мониторинг на наличните данни за посочените престъпления.

Като трета стъпка ще се възобновят приемните на административните ръководители на прокуратурите в цялата страна за граждани. Поставените от тях въпроси и искания ще бъдат насочени по компетентност, посочват от държавното следствие.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нонато: Надявам се с подкрепата на феновете да спечелим срещу Бетис
Нонато: Надявам се с подкрепата на феновете да спечелим срещу Бетис
ГЕРБ: Имаме експерти, които да предложим за кабинет, ако не получим знак, че ще се търси решение на кризите
ГЕРБ: Имаме експерти, които да предложим за кабинет, ако не получим знак, че ще се търси решение на кризите