НОВИНИ

Иван Кондов: Подготовката за вота в чужбина върви по план

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 17.03.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Подготовката за вота в чужбина върви по план, организирани са 465 секции, което е безпрецедентен брой секции в 69 държави. Това са с близо 100 секции повече, отколкото на миналите избори. Това каза в "Денят започва" Иван Кондов, постоянен секретар на Министерството на външните работи.

По думите му има най-много секции в Германия - 69, като 7 от тях са под условие. Местните власти все още не са дали разрешение за откриването им, очаква се това да се случи тази седмица, но, ако не стане, тези секции ще бъдат заличени.

"В Италия имаме само 2 секции под условие, но имаме безпрецедентен брой в Испания - 53 секции. В САЩ, Великобритания и Турция са открити по 35 секции, Италия - 25, Франция - 18, Австрия - 17, Канада - 13, Белгия - 11. Не очакваме проблеми. Направили сме всичко възможно секциите да бъдат разпределени добре по регионален принцип, така че да няма хора, които да не могат да отидат да гласуват", допълни Иван Кондов.

Той добави, че са взети мерки да няма струпвания.

"Направили сме по-големи комисии, така че максимално бързо да върви процесът по гласуването. Тези, които все още не са заявили къде ще гласуват, могат да отидат във всяка една секция. Доброволците се ваксинират. Там, където има вечерен час, имаме опасения, че изборният ден може да бъде по-кратък. Там, където има ограничение за излизане от града, от една област в друга, работим със съответните посолства за издаването на необходимите удостоверения. Има индикации, че някои страни ще въведат по-строги мерки по време на великденските празници, което допълнително ще създаде затруднения", каза още Иван Кондов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми в "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последен ден от изборите в Нидерландия
Последен ден от изборите в Нидерландия
Д-р Данчо Пенчев: За момента не е необходим вечерен час в София
Д-р Данчо Пенчев: За момента не е необходим вечерен час в София