НОВИНИ

Ивет Горанова обяви, че трудно намира мотивация, но засега ще продължи кариерата си

Олимпийската шампионка по карате от Токио 2020 призна, че изпитва липса на мотивация, откакто карате не е олимпийски спорт

Ивет Горанова
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:31, 02.11.2023
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийската шампионка по карате от Токио 2020 Ивет Горанова обяви, че от няколко месеца трудно намира мотивация, но засега ще продължи спортната си кариера.

В събота тя спечели исторически сребърен медал за България в категория до 55 кг "кумите" на Световното първенство в унгарската столица Будапеща.

"Шансове вече няма и за Игрите в Лос Анджелис 2028. Много тъжно и демотивиращо е, че карате не е олимпийски спорт. Аз още от януари имам проблем с мотивацията и не мога да намеря причина да тренирам. Доста е трудно, когато си бил професионалист вече да не си професионалист. Не знам как ще намеря мотивация да продължа, времето ще покаже. Но засега оставам в спорта. Следващата година има квалификация за Световното първенство, ще участват в турнирите от Премиер лига, ще гоня първото място в ранглистата", каза Горанова на пресконференция.

Българката спечели титлата на Олимпиадата в Токио, но след това каратето беше извадено от олимпийската програма. В Будапеща тя завоюва сребро след двата си бронзови медала от шампионати на планетата.

"Първо ще благодаря на себе си, че спечелих този медал, макар и да не беше това, за което отидох. Имах доста тежка година, случиха се доста промени, неща, които не се разбират от хората. Благодаря на федерацията, не постигнахме целта световна титла, но играхме исторически финал. Малко не ми достигна на финала да сбъдна една от мечтите си, но ще го погледна положително, че все още нямам световна титла и това ще ми е мотивация да продължа напред и да стигна и до този връх. Искам да изкача всеки един връх в този спорт, защото така ще бъде запомнящо се и велико за мен", добави Горанова.

На полуфиналите в Будапеща българката победи голямата си съперничка Анжелика Терлюга в повторени на финала от Токио, но на финала загуби от туркинята Туба Якан.

"Беше много интересно състезание, имаше голям интерес към полуфинала с украинката Анжелика Терлюга, много емоции изхабих, за да спечеля тази среща и може би не ми останаха емоции и сили за финала. Аз се чувствам вече много по-опитна, разбирам каратето по-добре. Благодаря на моята треньорка Йована Прекович, че беше до мен през цялото време. С нея имаме планове и цели за бъдеще", каза още световната вицешампионка.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пеевски към лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Да спрат с ултиматумите
Пеевски към лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Да спрат с ултиматумите
Димитър Илиев откри обновена зала за тежка атлетика в НСА
Димитър Илиев откри обновена зала за тежка атлетика в НСА