НОВИНИ

Ивет Лалова-Колио: Имаме таланти и условия, трябва да се промени съзнанието ни

ивет лалова колио имаме таланти условия промени съзнанието
bnt avatar logo
от БНТ
14:16, 17.07.2022
Чете се за: 04:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Българската лекоатлетка Ивет Лалова-Колио говори специално за предаването "Арена спорт" броени дни, след като стана ясно, че тя ще бъде сред кандидатите за член на Комисията на атлетите.

Участничката на пет Олимпийски игри разкри, че по време на Световното първенство по лека атлетика в САЩ ще се проведе гласуване между всички състезатели, което ще определи дали Ивет ще намери място в Комисията.

"Получих покана от световната атлетика да подам документи за кандидатура към комисията на атлетите. Тя се определя на всеки четири години и се състои от атлетите, които представляват всички останали атлети по целия свят. Мисията на тази комисия е изключително важна. По време на Световното първенство всички атлети ще имат възможност да гласуват за трима мъже и три жени за тази комисия. Да се надяваме, че ще намеря място сред тези три жени", сподели европейската ни шампионка от Хелзинки 2012 година.

Лалова-Колио коментира и причините България да има само един представител на шампионата на планетата в Юджийн, като самата тя смята, че най-голямо влияние е оказало скъсяването на прозореца за покриване на нормативите.

"Нещата се промениха много през последните няколко години. Беше скъсен прозорецът за покриване на нормативи и нямаше достатъчно време за покриване на тези квоти. Много хора не успяха да се справят с нормативите. 10.05 секунди е много под нашия рекорд на 100 метра за мъже. Освен това ранкинг системите, които бяха въведени за тези, които не успеят да покрият нормативите, са много сложни, защото изискват много участия на големи турнири, а много атлети въобще нямат възможност да стигнат до тях. Много атлети от Европа правилно прецениха, че трябва да се фокусират върху добро представяне на Европейското първенството вместо да пътуват до САЩ и да рискуват две посредствени участия", заяви Ивет.

Накрая българската лекоатлетка разкри, че трябва да се промени коренно съзнанието на родните атлети, тъй като според нея страната ни разполага с достатъчно таланти, както и специалисти.

"Трябва да се промени съзнанието ни. Трябва да променим нашето мислене. Видях и по-лоши условия и по-добри. Една Италия например, която на Световното участва с 60 състезатели няма нито една зала за зимна подготовка, докато ние имаме "Асикс Арена". Ключът обаче не е само в условията. Всичко е свързано с това младите спортисти да растат с ясна представа колко много работа изисква спортът. Треньорите трябва да работят върху това, смятам, че все по-често трябва да се работи и върху ментална подготовка. Ако един състезател има физически проблем, но е ментално подготвен, той може да се спаси. Виждали сме подобни чудеса, на мен също ми се е случвало. Дори и да си подготвен за световен шампион, ако психиката ти не издържи, знаем какво се случва. Провалът е гарантиран. Таланти, треньори, условия имаме. Просто трябва всичко да се сработи. Хората, които имат опит трябва да го предадат", завърши Ивет Лалова-Колио.

Целия разговор с Ивет Лалова-Колио гледайте във видеото.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:

Instagram: https://go.bnt.bg/instagram

Facebook: https://go.bnt.bg/facebook

LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin

TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самолетът, който се разби край Кавала, е превозвал боеприпаси, вижте кадри от мястото на спасителната акция
Самолетът, който се разби край Кавала, е превозвал боеприпаси, вижте кадри от мястото на спасителната акция
Арестуваха четирима българи, превозвали сирийски бежанци
Арестуваха четирима българи, превозвали сирийски бежанци