НОВИНИ

Генчовска: Същинските преговори за евроинтеграцията на Скопие ще започнат след вписването на българите в Конституцията

Александър Марков
от Александър Марков
12:15, 17.07.2022
5373
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Външните министри на България и Северна Македония подписаха двустранен протокол към Договора за добросъседство и приятелство.

Документът ще бъде част от преговорната рамка на Скопие за еврочленство и съдържа мерки за учебните програми по история, говора на омразата и културата.

"Протоколът съдържа изключително амбициозни мерки, които на практика имат за цел да решат много от отворените въпроси. Това не е документ само по себе си, а интегрална част от пакета на т.нар. "френско предложение". Оттук насетне продължаваме работата на ниво експерти с колегите от Северна Македония", каза Генчовска.

Тя заяви, че оттук нататък зависи единствено от Северна Македония кога страната ще се присъедини към ЕС и колко време ще се проточи преговорния процес.

"При насрочване на дата за първата междуправителствена конференция от Чешкото председателство на ЕС Република Северна Македония ще има политическа междуправителствена конференция. След това тя трябва да стартира процедура по промяна на Конституцията си с цел включването на българите в нея. Едва след този процес ще има втора междуправителствена конференция, след което ще започне реално преговорният процес. Този период зависи от властите в Северна Македония - може да продължи 3 месеца, както беше при промяната на името на държавата, може да продължи и 2 години", подчерта тя.

Същинските преговори с Албания ще започнат веднага след първата междуправителствена конференция.

На въпрос на БНТ Теодора Генчовска изтъкна, че България не прави отстъпление по отношение на позицията си за езика, предвид това че преговорите с ЕС ще се превеждат на официалния език на Северна Македония.

"България не прави отстъпление по отношение на позицията си за официалния език на РСМ. Изцяло се съобразяваме с решението на Народното събрание, според което България не признава този език. В контекста на останалите 26 членки обаче това е по-специфично - те имат свои позиции и ние по никакъв начин не можем да ги задължим да приемат нашата позиция. Българската позиция обаче е гарантирана в цялата преговорна рамка", каза Генчовска.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските представители в Лигата на конференциите научиха възможните си съперници в третия предварителен кръг
Българските представители в Лигата на конференциите научиха възможните си съперници в третия предварителен кръг
Байерн Мюнхен отново отрече за интерес към Кристиано Роналдо
Байерн Мюнхен отново отрече за интерес към Кристиано Роналдо