НОВИНИ

Иво Николов: Отборната тактика ще реши финала в хокея при мъжете

Иво Николов
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
22:44, 19.02.2022
Чете се за: 04:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Треньорът по хокей Иво Николов заяви, че предстои интересен финал в хокея при мъжете, като отборната тактика ще реши победителя.

Хокейният специалист сподели впечатленията си от успеха на Словакия над Швеция с 4:0.

"Резултатът 4:0 не е толкова стряскащ, постепенно се наложиха с два гола на празна врата. Решиха да рискуват Шведите и бяха наказани. Възстановяването е ключовата дума при словаците, шведите играха по-късно и имаха по-малко време да си починат. Това е първи медал за Словения за хокей. Това е синдромът 'САЩ 94' в хокея. Тогава ние загубихме от шведите с този резултат, сега те загубиха на хокей. Когато не постигнеш това, за което си тръгнал, мотивацията за 3-ото място е различна", смята той.

Николов, който е един от коментаторите на хокейните мачове в ефира на БНТ, посочи и влиянието на Континенталната хокейна лига върху Олимпийските игри и разкри очакванията си за финала при мъжете.

"От 50 играча във финала 42 са от клубове на Континенталната хокейна лига - 85% от играчите. В тази лига става въпрос за държавна политика. Всички нови пързалки, построени през последните 13 г. имат държавно участие. Руските фирми подпомагат хокея. Хокеят е национален спорт в Русия. Първата среща между Финландия и Съветския съюз е през 1960 г. и завършва с 10:0 за руснаците. От 2002 г. насам, на всички пет Олимпиади има 3 победи на Финландия. Руснаците са в подем, разиграха се, ще бъде интересно. Отборната тактика ще реши финала. Двамата треньори изповядват отбранителен хокей. Добре са проучили силните и слабите страни на противника, очаква се тактически двубой с много единоборства и минимален брой грешки.", допълни той.

Бившият наставник на юношеския национален отбор на България по хокей за младежи до 18 г. посочи голмайсторът на турнира Юрай Славковски като изпъкващият състезател до момента.

"Очаквам да видя резултатите на Юрай Славковски, който ще стане голмайстор. Днес отбеляза два гола на Швеция и вече има седем. Предстои драфтът, да видим как ще се справи младият словак в НХЛ, защото мерилото е там. Такъв като него е Овечкин, който вече е на 36 г. Не се вижда друг европеец, който ярко да се е откроявал", добави той.

Иво Николов анализира и играта на канадките, които взеха златните медали.

"Жените добре се представят. Единични са случаите, в които са губели, макар че на предишната Олимпиада загубиха от американките, но сега взеха реванш. Канадският женски хокей е водещ в света. Имат около 100 хил. регистрирани жени, които играят хокей, вероятно в цяла Европа няма толкова. Логично е финала да е срещу САЩ, от години е така. Те имат една загуба от в историята си от европейски отбор през 2019 г. от Финландия с 2:4", разказва той.

За заключение коментаторът даде мнението си за едно от последните революционни предложения в хокея.

"На изявление на президента на Международната хокейна федерация Люк Тардиф каза, че се е дискутирало изваждане на хокея от Зимните олимпийски игри и пренасянето им в Летните игри. Доводът е, че графика няма да се сблъска с този на НХЛ. Спорно е дали това ще се случи, но е имало дискусии. Плейофите в НХЛ продължават до средата на юни. Кога да бъде тази Олимпиада? Не виждам как физически ще издържат състезателите и не е логично. Това е зимен спорт", смята той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белчо Горанов: Всички наши състезатели се постараха максимално, имаме добри представяния
Белчо Горанов: Всички наши състезатели се постараха максимално, имаме добри представяния
НАТО изтегля офиса си от Киев
НАТО изтегля офиса си от Киев