НОВИНИ

Из меметата за Олимпиадата в мрежата

Церемонията по откриването й вдъхнови потребителите в интернет за различни визуални шеги по темата

bnt avatar logo
от БНТ
17:29, 01.08.2024
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Тома Жоли е главният "виновник" за представлението, наречено церемония по откриването на Олимпийските игри в Париж. Дълго пазената тайна за режисурата, невъзможността за репетиция и накрая - самото изпълнение. То предизвика крайни реакции между "Осанна" до "Разпни го". Мрежата бе взривена от коментари на двата полюса, последваха политически реакции.

Църквата също се включи в интерпретацията на епизода, който буквално предизвика вълна от настроения по целия свят със своята провокативност.

  • "Тайната вечеря" на Олимпиадата

Най-противоречиви реакции предизвика модното ревю, в което дефилират транс участници. Нареждането им на дългата маса неизменно породи асоциации със стенописа на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи. Наистина ли режисьорът евреин, който не крие своята сексуална ориентация, не е имал предвид точно нея? Мнението на аудиторията не е единодушно, но организаторите се извиниха, ако неволно са засегнали някого. Самият Жоли отрече един от финалните епизоди да е бил вдъхновен от "Тайната вечеря".

Други мислят, че това "различно модно олимпийско ревю" всъщност пресъздава картината "Пирът на боговете" на Ян Харменс ван Бийлерт, в която най-отпред лежи Дионис, обграден от други богове.

Тази снимка на Макрон пък вдъхнови потребителите в мрежата с коментари, че тук мисли да прекрати церемонията по откриването на Олимпийските игри или може би разсъждава за дълбоките режисьорски послания, които не оставиха света безмълвен.

  • След края на тайната вечеря на олимпийското откриване...

Първата "олимпийска вечеря" свърши. След нея някой трябва да грабне метлата и да въдвори ред. Но и задължително в типично български стил да се изкаже. Коментарът не е толкова смислово многопластов, колкото спектакъла, измислен от артистичния директор на Олимпиадата Тома Жоли, но е ясен, кратък и много наш си. Далеч от френските маниери. Вариации по темата няма. Всичко е точно, кратко и ясно.

  • Български вариации по темата: Хората живот си живеят, а аз от маса на маса

Мемето, което успя да вплете модното ревю на "различните" със стенописа на "Тайната вечеря" на Леонардо Да Винчи, привлече българския интерес и направи още една интерпретация с актуален сюжет от родната ни действителност - откритият античен саркофаг, намерен на плажа във Варна.

В рамките на 24 часа титулованият за римски артефакт саркофаг с богата релефна украса се оказа, че е част от интериора на плажен бар. Едва след свалянето на боята, археолозите ще кажат категорично дали е истински.

След ревюта, маси, метли, саркофази и Веселин Дион за капак, потребителите в мрежата умоляват за смяна на темата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военен хеликоптер вече се бори с пожара в района на село Сенокос (ВИДЕО)
Военен хеликоптер вече се бори с пожара в района на село Сенокос (ВИДЕО)