НОВИНИ

Избори 2021: Как гласуваме - правила, условия и мерки за вота

избори 2021 гласуваме основни правила
bnt avatar logo
от БНТ
22:00, 03.04.2021
19936
Чете се за: 08:10 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентарните избори на 4 април ще се проведат в условията на световната пандемия от COVID-19.

Любопитно е, че това не са първите избори по време на пандемия. Преди век - през 1919 г., българите избират депутати в 18-ото Народно събрание по време на третата вълна на испанския грип.

За първи път ще гласуваме с маски. Строги противоепидемични мерки, правила за безопасност и ограничаване на заразата, както и извънредни правила за гражданите под карантина - при тези условия ще протече денят на парламентарния вот.

Право на глас имат 6 635 654 души, по данни на ГРАО. За избирателите, които ще упражнят вота си по редовния начин - в секцията в жилищния им район, ще има две възможности - гласуване с хартиена бюлетина или с машина.

Изборният ден започва в 7.00 ч. и завършва в 20.00 ч. Той може да продължи до 21.00 ч., ако пред изборното помещение има негласували избиратели.

КАК ЩЕ ГЛАСУВАТ КАРАНТИНИРАНИТЕ

Ако сте избиратели, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето, ще можете да гласувате на изборите за народни представители на 4 април с подвижна избирателна кутия.

Гласуването е в дома Ви по постоянен адрес.

Ако вече сте заявили да гласувате по настоящ адрес и междувременно сте поставени под карантина или изолация, тогава можете да гласувате с подвижна избирателна кутия по настоящия Ви адрес. Гласувате с хартиена бюлетина.

След като в законово установения срок - 31 март, сте подали заявление, съответната общинска/районна администрация извършва проверка дали фигурирате в списъците на РЗИ или Националната информационна система.

Ако това е така, Ви уведомява за включването Ви в избирателния списък за гласуване чрез подвижна избирателна кутия по телефон или чрез електронната поща, посочени в заявлението Ви.

Броят на подвижните урни за карантинирани е 46.

ЦИК: Карантинираните 3 дни преди изборите няма да могат да гласуват

В изборния ден подвижната избирателна комисия ще Ви посети, за да упражните избирателните си права.

Членовете на комисията ще бъдат оборудвани със защитен костюм, ръкавици, защитен шлем и защитна маска.

Спазвайте противоепидемичните мерки, носете маска, спазвайте дистанция!

КАК ЩЕ ГЛАСУВАТ ПАЦИЕНТИТЕ В БОЛНИЦИ

Вот ще има и в 199 секции в болниците. В тях медицински персонал ще придружава членовете на изборните комисии и ще се следи за спазването на всички мерки за безопасност.

Придвижването на членовете на комисии ще става при строги правила за безопасност.

КАК СЕ ГЛАСУВА С ХАРТИЕНА БЮЛЕТИНА

Съветът към всички граждани, имащи право на глас е първо да проверят навреме дали фигурират в избирателните списъци и в коя секция трябва да гласуват.

Това може да се направи на интернет страницата на ГД "ГРАО" в МРРБ, на безплатния за цялата страна телефон 0800 1 47 26 или да изпратите SMS с ЕГН на 18429 (0,25 лв. без ДДС).

Как да разберем в коя секция можем да гласуваме

В деня на изборите на таблото пред изборното помещение можете да се запознаете със списъка на партиите, коалициите, независимите кандидати, както и с имената от кандидатските листи към тях.

От ЦИК препоръчват да се спазва дистанция и ограничителните ленти.

При влизане в изборното помещение:

  • покажете личната си карта и я поставете на масата пред члена на избирателната комисия, за кратко отстранете маската си, за да може да Ви идентифицират.
  • В случай че срокът на валидност на личната Ви карта е изтекъл в периода на извънредно положение след 13 март 2020 г., Вие имате право да гласувате, като удостоверите самоличността си пред секционната избирателна комисия без да е необходимо удостоверение за издаване на лични документи.
  • След вписване на данните Ви в избирателния списък, член на СИК откъсва бюлетина от кочана, сгъва я по определен начин, поставя печат на гърба ѝ и Ви я подава.
  • В кабината гласувате със знак „Х“ или „V“ със син химикал в квадратчето, с номера на избраната от Вас партия, коалиция или независим кандидат.
  • Ако желаете, отбележете преференция за кандидат в кръгчето.
  • Сгънете бюлетината и излезте от кабината.
  • Член на СИК ще постави втори печат на гърба ѝ, ще откъсне малкия отрязък в ъгъла.
  • Пуснете бюлетината в прозрачната урна, подпишете се в избирателния списък и вземете личната си карта.

КАК СЕ ГЛАСУВА С МАШИНА

В началото председателят на Секционната избирателна комисия трябва да включи машината. В изборния ден тези машини ще имат поставени пана за поверителност и от двете страни, за да може да се запази тайната на вота на избирателя.

Машината трябва да е ориентирана с екран към избирателя.

Три карти ще има Секционната избирателна комисия, с които ще гласуват избирателите, те ще бъдат брандирани с надпис: Избирател. И две карти за СИК за стартиране на изборния ден и за приключване на изборния ден.

След включване на машината, посредством парола, която всяка СИК ще има, ще се разпечата началният протокол, който установява, че в машината няма записани данни, така нареченият нулев протокол.

Как ще гласуваме на 4 април? Машина за гласуване в БНТ

Ето и всички стъпки за машинното гласуване:

  • От секционната комисия ще ни предоставят уникална електронна карта, която се поставя в светещ слот, докато щракне.
  • Минават няколко секунди докато на екрана се изобрази бюлетината, но в електронен вариант. Тя е на три страници, колкото са всички партии и коалиции, регистрирани в ЦИК.
  • Изборът става с натискане на избраната политическа сила. А с кръгче маркираме избора си за преференция.
  • Самият вот става факт, след като натиснем черния бутон. Излиза прозорец, който ни пита искаме ли да продължим или искаме да направим промяна в нашия избор.
  • Ако искаме да продължим, натискаме бутона "гласуване".
  • От горния отвор на машината излиза разпечатката, с която на практика сме упражнили правото си на вот.
  • След това връщаме картата, подписваме се в изборния протокол и си получаваме обратно документа за самоличност.

За изправността на машините в деня на вота ще се грижат над 2 000 техници.

Всичко от изборния ден в реално време следете на bntnews.bg/izbori2021

През целия ден бъдете със специалната програма на БНТ1 и изборното студио на живо с водещи Аделина Радева, Добрина Чешмеджиева и Бойко Василев, което стартира на 4 април, точно в 15.45 ч.!

БНТ изгражда специално студио за изборите

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рапърът DMX е в критично състояние след свръхдоза наркотици
Рапърът DMX е в критично състояние след свръхдоза наркотици
Британец спечели 122 млн. паунда джакпот
Британец спечели 122 млн. паунда джакпот