НОВИНИ

Избори в Русия на фона на удари с дронове

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:37, 17.03.2024
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Днес беше последният трети ден на президентските избори в Русия. Право на глас имат всички руски граждани, навършили 18 години. Избирателите са малко над 112 милиона. В чужбина гласоподавателите са около 2 милиона. За първи път гласуването в Русия е 3 дни, като има възможност и за вот онлайн.

Вотът и днес протече на фона на украински нападения. Москва вече обвини Киев в опит да саботира президентските избори. Трима от кандидатите за президент на Русия гласуваха по традиционния начин и само един - електронно. Пръв упражни правото си на глас настоящият държавен глава Владимир Путин - в петък, онлайн.

Лидерът на Либерално-демократическата партия Леонид Слуцки пусна бюлетина в Москва вчера, а днес гласуваха и останалите двама кандидати - подкрепеният от Комунистическата партия Николай Харитонов го направи в избирателна секция в столицата, а най-младият от кандидатите Владислав Даванков в западния руски град Смоленск. В последния трети ден от вота гражданите споделяха надеждите и окачванията си.

"Гласувах за промяна, всяка промяна към по-добро".

"Гласувах и за двете - промяна и стабилност. И благополучие за страната ни".

"За повече възможности за младите хора, за образование и наука".

"За традиции, ред, спокоен живот".

Вот и в окупираните украински области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон. Повече от 11 хиляди военни, които се сражават в района на Донбас, са гласували. В Донецк автобус беше превърнат в мобилна избирателна секция. Жителите на Авдеевка можеха да използват и украински документи за самоличност.

"Чакаме мирно небе, за да може всеки да живее добре".

И днес се съобщава за украински нападения с дронове срещу руски гранични райони и рафинерии, които за кратко са предизвикали пожар и са нарушили електрозахранването. При удари в Белгород е загинало 16-годишно момиче, съобщи губернаторът на областта. Безпилотен летателен апарат е бил свален в близост от московското летище "Домодедово“. Нормалното функциониране на летищата„Внуково“ и „Жуковски“ също е било нарушено. Тази сутрин е било ограничено движението по Кримския мост.

Днес в Крим беше министърът на отбраната Сергей Шойгу. След посещение на командния център на военноморските сили, той е наредил на Черноморския флот, който често е обект на нападения, да засили защитата на съоръженията си и да провежда редовни учения.

Утре се навършват 10 години от анексирането на Крим. По този повод и в очакване на изборните резултати в Москва се подготвят за голям концерт и митинг на Червения площад.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любомир Минчев: Поздравления за Черноморец, ние бяхме изключително слаби
Любомир Минчев: Поздравления за Черноморец, ние бяхме изключително слаби
Васил Евтимов: Посвещавам трофея на баща ми и брат ми
Васил Евтимов: Посвещавам трофея на баща ми и брат ми