НОВИНИ

В очакване на развръзката: "Мълчаливи" преговори броени часове преди първия мандат

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:20, 17.03.2024
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Слушай новината

Последни часове преди президентът да връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата група в парламента - тази на ГЕРБ-СДС. Усилени преговори текат между досегашните партньори в сглобката, съпътствани от оглушително мълчание. Двете формации се уговориха да не изнасят информация от преговорите докато не се разберат за всичко. И до този момент спазват дадената дума. Ще има ли ротация и нов кабинет или България отива на избори?

9 дни относително мълчание или мога да кажа, че все пак за първи път и двете управляващи формации ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ спряха дългите престрелки през медиите. И това в името на правителство след ротация, както се договориха в началото на това управление в джентълменско споразумение. На десетия ден от началото на преговорите ще получат мандата от държавния глава. Сценариите оттук нататък са - взимат мандата и го връщат в същия ден изпълнен, или взимат мандата и спазват 7 дневния срок по Конституция, за да го върнат -изпълнен или не. Ако кандидатът за премиер, в случая Мария Габриел, върне празна папка още при връчването на мандата или отиде без състав на правителство и след 7 дни, то има опция за втори мандат на ПП-ДБ. Но лидерът на ГЕРБ предупреди в петък, че ако не се разберат всичко се решава утре и повече преговори няма да има. Лаконичните коментари от последните часове преди мандата вижте.

Без да даде никаква информация какво ще се случи с мандата съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев коментира кратко.

"Преговорите все още продължават, така че това ще стане ясно утре", каза той.

В предаването "Денят започва с Георги Любенов" лидерът на Зелено движение, част от ПП-ДБ коментира, че е важно да се стигне до решение не само за състав на кабинета, но и да има съгласие по механизъм за взимане на решенията за регулаторите и ВСС.

"Всичко може да се случи, преговорите не са финализирани, докато всичко не е уговорено, а очевидно не е всичко уговорено", посочи Владислав Панев-заместник-председател на ПГ на ПП-ДБ.

"И да има проблеми и търкания, това е нормално, когато се решава кои да са членовете на Министерския съвет за следващите девет месеца".

Панев защити позицията на финансовия министър Асен Василев с мотив приближаването към Еврозоната.

"Да се сменя играч по средата на мача не е особено мъдро в момента и то при положение, че инфлацията пада", коментира Панев.

В петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов очерта ситуацията в два сценария - изпълнен мандат или избори. Той изключи варианта да се възползват от седем дневен срок още 7 дни от взимането на мандата, за да преговарят.

  • Бойко Борисов: Или отиваме при президента с готова папка, или връщаме мандата

    "В понеделник или ще бъде изпълнена или ще отидем на избори, едно от двете. Няма да има втори, няма трети, няма никакви преговори извън понеделник. Това мога да поема като ангажимент на ГЕРБ. Ако се разбере Мария Габриел - изпълнен мандат папка, отиваме да гласуваме. Не се разбира и още тогава се знае , че повече разговори няма да има до след изборите", посочи Бойко Борисов-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Вицепрезидентът Илияна Йотова потвърди тезата си, че България има нужда от стабилно правителство.

Йотова за мандата: Надявам се да получим списък с отговорни и грамотни хора за МС

"Бих била много доволна, наистина ако получим папка със сериозен министерски съвет с отговорни хора. Най-вече, позволете ми да кажа и да подчертая знаещи и грамотни хора, които ще работят за всички нас, а няма да работят за себе си. Нека никога повече да няма кървави писма за министри, чистки, нека да видим какви са реалностите с бюджета, защото консултациите показаха между политическите партии, че очевидно това , което се поставя публично като бюджетни параметри не е истина.

След малко повече от 12 часа мълчанието ще бъде нарушено и в 12 часа на обяд ще стане ясно - ротация или нови избори.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дервишите от село Церово прогониха злото
Дервишите от село Церово прогониха злото
"По обяд срещу Путин": Хиляди руснаци се включиха към вдъхновения от Навални предизборен протест
"По обяд срещу Путин": Хиляди руснаци се включиха към вдъхновения от Навални предизборен протест