НОВИНИ

"По обяд срещу Путин": Хиляди руснаци се включиха към вдъхновения от Навални предизборен протест

Теодора Гатева
от Теодора Гатева , Източник: БТА
19:13, 17.03.2024 (обновена)
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

Огромни опашки се извиха пред избирателните секции в третия и последен ден от президентските избори в Русия. Повечето от хората дойдоха, за да се включат в символичния акт на протест срещу властта, наречен "По обяд срещу Путин". Инициативата беше подкрепена от покойния Алексей Навални.

"Изборите са законен начин да изразиш гражданската си позиция.

Получи ли ви се?

"Морално - да, като резултат - не знам".

"За мен изборите са символично действие. Аз не дойдох да гласувам за някого, защото за всички е ясно кой ще победи. За мен изборите са начин да почета паметта на Навални."

В акцията "По обяд срещу Путин" в Москва се включи и недопуснатия до изборите от Централната избирателна комисия Борис Надеждин, който единствен от кандидатите се обяви срещу войната в Украйна. В Берлин се включи и съпругата на Алексей Навални - Юлия, приветствана от множеството.

В Париж в протеста участва и журналистката Марина Овсянникова. Опашки от хора се извиха пред секциите в Истанбул, Дубай, Токио. Пред руското посолство в Прага беше изгорено чучело на Путин. В Хелзинки и Рига бяха особено шумни.


Във Вилнюс повече от 1 000 души се събраха пред дипломатическото представителство на Русия. Сред тях и Хелга Пирогова - бивш депутат от местния парламент в Новосибирск.На една от сесиите Хелга се появява в синя риза с украинска бродерия и венец от слънчогледи. Лишена е от мандат, срещу нея се водят криминални и административни дела, заради антивоенната си позиция е обявена за чуждестранен агент в Русия. От 2022 година живее в литовската столица, където се срещаме. Хелга изцяло подкрепя "По обяд срещу Путин" и нарича изборите "цирк". Ако влезе в посолството да гласува, има риск да отнемат руския й паспорт.

"Не мисля, че ни чакат някакви изненади. Ще победи ли Путин - разбира се! Всичко работи за това, той да събере 80% от гласовете. И това беше казано още в средата на миналата година - от говорителя му - Песков. Путин трябва да получи толкова подкрепа, колкото никога досега не е получавал. Резултатът ще е висок! Ясно е, че гайките ще продължават да се затягат. Още сега се анонсират различни законопроекти, които допълнително ще утежнят ситуацията на хората в Русия. Това са и увеличение на данъците, цените на комуналните услуги, нови репресивни закони. Макар че - накъде повече... НО явно няма край!"

Единственият й призив към съгражданите й - в и извън Русия.

"Да не се предават. Всички разбираме, че борбата трябва да продължи, не можеш просто да се откажеш. Но това е най-трудно - да не се откажеш. Много е сложно да се бориш всеки ден, без да знаеш кога ще стигнеш целта си, когато не виждаш бърз и пряк резултата от тази битка. И е много важно да не се предадеш, да правиш по нещичко, макар и малко. Важно е да се подкрепяме взаимно и да продължаваме делото си", категорична е Хелга Пирогова.

Тя е убедена, че Русия на бъдещето е "прекрасна и свободна", и един ден тя ще се върне там. И докато в чужбина хората упражниха свободно правото си на глас и на това да могат да се събират свободно, в Русия, до ранния следобед бяха задържани десетки заради символичния протест срещу Путин. Данните са на правозащитната организация "ОВД-инфо". А днес, освен пред избирателните секции, опака имаше и пред гроба на Алексей Навални от руснаци, които му отдаваха почит.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В очакване на развръзката: "Мълчаливи" преговори броени часове преди първия мандат
В очакване на развръзката: "Мълчаливи" преговори броени часове преди първия мандат
Лийдс оглави класирането в Чемпиъншип след успех над Милуол
Лийдс оглави класирането в Чемпиъншип след успех над Милуол