НОВИНИ

Кога българските моряци от "Руен" ще се върнат у дома?

bnt avatar logo
от БНТ
19:58, 17.03.2024
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

Освободените български моряци от екипажа на кораба "Руен", които прекараха в пиратски плен повече от три месеца, ще се приберат у нас до две седмици. Целият екипаж е в добро здравословно състояние, съобщи изпълнителният директор на Параходство БМФ капитан Александър Калчев. Вицепремиерът в оставка Мария Габриел благодари на индийската страна за спасяването на екипажа и за сътрудничеството.

От Параходство БМФ съобщиха, че са разговаряли с екипажа, които потвърждават, че са добре и най-вероятно до края на деня ще потеглят към Оман, ескортирани от индийския военен кораб. Акцията по спасяването им е продължила повече от 40 часа, а 35-ма пирати са задържани. Нашите моряци са в добро състояние, каза и вицепремиерът в оставка Мария Габриел, като подчерта, че екипът на външното ни министерство остава в пълна мобилизация, докато не бъдат освободени и другите български моряци, отвлечени в същия район. Какво е известно до момента и кога точно ще се приберат моряците ни – вижте в репортажа.

Корабът “Руен” беше освободен при акция на индийските военноморски сили, при която бяха задържани и пиратите, които го нападнаха на 14 декември. Това беше първото отвличане на търговски кораб от 2017-та година насам, последвано от около 20 нови нападения. За да гарантира корабоплаването в района, Индия изпрати свои кораби там. Един от тях е освободил и българските моряци.

"По информацията, която има от индийските военноморски сили, състоянието на екипажа е отлично. В момента се намират на борда на един от техните кораби", посочи к.д.п. Александър Калчев, изп. директор, Параходство БМФ по телефона.

Вицепремиерът в оставка Мария Габриел подчерта снощи, че България е работила от първия ден на отвличането с всички международни партньори и благодари специално на индийските ВМС.

"Всички моряци са в добро здраве и оттук нататък полагаме усилия за тяхното своевременно завръщане в България", добави Мария Габриел, вицепремиер в оставка.

Екипажът на “Руен” включва 7 български моряци, 9 от Мианмар и 1 от Ангола. Осмият български моряк – помощник-капитанът на кораба, беше ранен и евакуиран от плавателния съд на 18 декември, след което се прибра в България. Реалистичният срок за завръщане на останалите ни моряци е до 10-15 дни, заяви за БНТ директорът на БМФ капитан Калчев.

"Корабът се намира в средата на морето и до най-близкото пристанище има минимум 4 дена", уточни к.д.п. Александър Калчев, изп. директор, Параходство БМФ по телефона.

Най-близките безопасни пристанища в района са в Оман, на около 600 морски мили. Преди да тръгне – най-вероятно още тази вечер, “Руен” ще премине оглед, за който ще съдействат и българските моряци. Припомняме, че “Руен”, който плава под малтийски флаг, беше отвлечен в Арабско море на 14 декември. Има данни, че българският плавателен съд е бил използван при превземането тази седмица на бангладешки товарен кораб край бреговете на Сомалия. В началото на следващата седмица Параходство БМФ ще даде повече информация за придвижването на кораба и за прибирането на екипажа.

Вижте повече в прякото включване на Мариана Матева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черноморец Бургас спечели Купата на България по баскетбол
Черноморец Бургас спечели Купата на България по баскетбол
Израел няма да остави цивилни, хванати в капан в Рафа, заяви Бенямин Нетаняху
Израел няма да остави цивилни, хванати в капан в Рафа, заяви Бенямин Нетаняху