НОВИНИ

Избори за парламент: Реакции на политиците (обобщение)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:25, 15.11.2021
Чете се за: 06:15 мин.
Политика
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Следващото управление ще бъде коалиционно. Това заявиха двамата съпредседатели на първата политическа сила, според резултатите до момента Кирил Петков и Асен Василев. Те изключиха единствено ДПС и ГЕРБ от разговорите за коалиция.

От БСП заявиха, че ще се отзоват на покана за разговори за съставяне на правителство, с диалогичност, разумност и конкретни предложения.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов видя причините за сериозната загуба на партията му в недобре проведената кампания и появата на "Продължаваме промяната" на политическата сцена. От ИТН виждат в "Продължаваме промяната" свой естествен партньор.

До момента никакви договорки за конкретни постове в бъдещ кабинет не са водени, обявиха след края на вота снощи Петков и Василев. Обясниха, че на масата на преговорите с другите политически сили в бъдещия парламент ще бъдат сложени всички възможни имена за министри и сред тях ще бъдат избрани най-подходящите.

Пред БНТ Кирил Петков потвърди: Аз ще бъда кандидатът за премиер от "Продължаваме промяната", но това не е червена линия по никакъв начин, ще чуем и предложенията на другите партии и заедно ще решим кой е най-добрият отбор за България.

Главната цел в следващия парламент да има 121 депутати на промяната ще се случи убеден е Петков.

"България ще се управлява от коалиция и България започва един нов път и заедно ще успеем да направим целия потенциал на тази страна и всички да се гордеем от нея. Ще бъдем много диалогични. През цялата кампания ще бъдем консистентни с това, с "Демократична България" със сигурност ще работим заедно и ще говорим с всички парламентарни групи с изключение на ГЕРБ и ДПС", каза Петков.

Коалиция се постига с преговори и не се очаква те да бъдат лесни подчерта Асен Василев. И той, и Петков не отговориха на въпроса дали ще направят обща парламентарна група с ДБ, но ще бъдат първите, с които ще разговарят.

"Когато говорим за работеща правосъдна система, когато говорим за силна антикорупционна агенция, когато говорим за нулева корупция, това са все общи теми и доколкото аз вярвам на нашата парламентарна група, на тяхната и на другите, че независимо дали си ляв, център или десен, тези първи победи за България са важни и би трябвало да се обединим около тях", каза Петков.

"Българските избиратели свършиха своята работа, сега ние трябва да свършим нашата", допълни Асен Василев.

След края на изборния ден лидерът на "Демократична България" Христо Иванов определи като най-позитивният ракурс на тези избори шансът за ново управление без участието на ГЕРБ и ДПС. Поздрави ПП за впечатляващия, по думите му, резултат. Отговори обаче уклончиво на въпроса дали към тях протягат ръка и водят ли вече разговори за коалиционно управление.

"Не, не можем да кажем, че има разговори. Нека да излязат все пак някакви окончателни резултати, за да може да се разговаря", каза Христо Иванов.

Според лидера на левицата Корнелия Нинова първата задача пред партиите в Народното събрание ще бъде осигуряване на парламентарно мнозинство за приемане на бюджета за следващата година. А предварителното поставяне на червени линии при предстоящите преговори за сформиране на правителство би било грешка.

"Ние ще отидем с ясна програма и приоритети. Искаме да ги обсъждаме колегиално. Искаме да ги обсъждаме с взаимно уважение с другите. Всеки да зачита на другата партия програмата, приоритетите и да намерим общото. Но тръгването авансово, с червени линии и условия, ако това не го приемете - не става, от тежък опит в 46-ия парламент, с другите партии на протеста, ви казвам, че би се отразило зле на каквито и да е разговори", каза Нинова.

Нинова очерта и основните приоритети, които ще сложи на масата на преговорите за кабинет - преодоляване на енергийната и ковид криза, по високи доходи за хората и грижа за децата.

От "Има такъв народ" отново заявиха, че коалиция с ГЕРБ и ДПС е невъзможна.

"Ние няма как да разговаряме с ГЕРБ, ДПС, естествените партньори за една бъдеща работа, разбира се, са "Продължаваме промяната", ще видим дали ще можем да ги поздравим с първото място на изброите, ДБ. Ходовете са повече от естествени", каза Ивайло Вълчев.

А лидерът на партията Слави Трифонов отново повтори тезата си срещу задкулисните договорки.

"Ако можех с някаква машина на времето да върна времето назад, пак щях да постъпя по същия начин - без да влизам в уговорки, без да се поддавам на натиск и без да ви лъжа, това ще направя и сега. Ще спазвам всичко, което съм казал и няма да престъпя моите думи", заяви Слави.

Разговорите между партиите в новия парламент трябва да бъдат по-открити е позицията на ИТН.

ВСИЧКО ЗА ВОТА - КАК ГЛАСУВАХА ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧИ В СЕКЦИИТЕ, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дани Алвеш премина медицинските тестове в Барселона
Дани Алвеш премина медицинските тестове в Барселона
Какви са заявките на Радев и Герджиков преди балотажа в неделя
Какви са заявките на Радев и Герджиков преди балотажа в неделя