НОВИНИ

Какви са заявките на Радев и Герджиков преди балотажа в неделя

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:24, 15.11.2021
Чете се за: 03:17 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Румен Радев и проф. Анастас Герджиков отиват на балотаж следващата неделя. Какви послания отправиха двамата след изборния резултат на първи тур и какви са политическите им заявки?

Румен Радев призова днес хората, които искат необратима промяна, да гласуват.

Виждате, че битката за укрепване на държавността изобщо не е приключила, партиите на статуквото многократно заявяваха своя стремеж да овладеят и президентската институция, всъщност това е основната им цел. Те не го крият и никога не са жалили ресурси особено, няма да ги пожалят и сега, тази седмица. Затова призовавам всички сънародници, които искат да живеят в една достойна, модерна България - излезте и гласувайте, за да направим промяната необратима.

В изборната нощ Румен Радев определи ниската избирателна активност като сериозен проблем, който трябва да бъде анализиран внимателно. И призова избирателите си да мобилизират сили за балотажа.

Резултатът към момента дава оптимизъм, но ще бъде грешка да се мисли че изборите са предрешени. На този балотаж ще се сблъскаме с партийно организирания вот на картела на статуквото.

БНТ: На кои политически сили ще разчитате?

Ние ще разчитаме на всички политически сили, които бяха с нас в тази кампания и на гласовете на всички граждани, които искат България да е модерна страна.

Снощи проф. Анастас Герджиков посочи, че за тях са гласували хора от различни партии, а не само избирателите на коалицията ГЕРБ-СДС. Напомни, че президентският вот е мажоритарен, затова на втория тур няма да търсят подкрепа от партии, но няма и да отказват такава.

Разчитаме на подкрепата на всички български граждани, независимо за коя политическа сила гласуват по принцип. Аз съм убеден, че ще успеем да обърнем резултата и пак казвам на мажоритарни избори се гласува за кандидатите, непартийно и вече имахме такива примери на първи тур.

Проф. Герджиков отговори и на въпроса дали се разграничава от "Модела Пеевски".

Аз нямам нищо общ с никой модел, аз съм мажоритарен кандидат, двамата сме издигнати от ИК, подкрепени сме дотук от 4 партии, вярвам, че през тази седмица ще ни подкрепят още. Независимо от подкрепата на партиите, съм сигурен, че много бг граждани, независимо коя партия подкрепят, ще гласуват за нас.

Преди втория тур тази неделя и двамата кандидати за "" 2 заявиха готовност да участват в дебат. Датата и мястото се уточняват.

ВСИЧКО ЗА ВОТА - КАК ГЛАСУВАХА ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧИ В СЕКЦИИТЕ, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избори за парламент: Реакции на политиците (обобщение)
Избори за парламент: Реакции на политиците (обобщение)
Борисов няма да подава оставка, смята този път да е депутат
Борисов няма да подава оставка, смята този път да е депутат