НОВИНИ

Изборите на 14 ноември ще са "2 в 1" (ОБЗОР)

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
19:17, 11.09.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Политика
Слушай новината

Изборите на 14 ноември ще са 2 в 1, реши президентът и обяви, че след като беше приета актуализацията на бюджета, скоро ще разпусне и депутатите. Очаква се това да стане следващата седмица, тъй като законът предвижда два месеца срок между разпускането на Народното събрание и изборите за народни представители.

Румен Радев аргументира решението си за избори 2 в 1 за президент и нов парламент на 14 ноември с това, че по този начин ще бъдат спестени сериозни разходи на хазната, както и времето на избирателите.

"Явно е, че двете кампании за Народно събрание и за президент ще текат по едно време и ще се слеят. Аз съм убеден привърженик на надпартийното съгласие и ще разчитам на подкрепата на всички почтени българи около борбата за големите цели, борбата срещу бедността и беззаконието, за свободна и просперираща България. Мисля, че президентската кампания ще бъде и още един ориентир за българските избиратели за това кои партии и политици работят за бъдещето и кои бранят корупционните схеми", заяви президентът Радев.

В Плевен държавният глава заяви, че ще разпусне Народното събрание максимално бързо, според реда, установен от Конституцията, но отказа да коментира дали ще има промени в състава на служебния кабинет.

"Очаквам от следващото служебно правителство да работи за изкореняване на корупцията от българските институции, прозрачно и отговорно, в интерес на българските граждани", заяви Радев.

На въпрос как би коментирал появата на нов политически субект в предизборната кампания, Румен Радев отбеляза, че подкрепя ценности, не партии и не е упълномощил никой да говори от негово име.

„Почетени българи има във всички политически партии, има ги и извън партиите. Това е моята България, аз съм заедно с тези хора и за тези години се убедих, че мога да разчитам на тяхната подкрепа", каза още президентът Радев.

В Плевен държавния глава участва в честванията по повод 144-ата годишнина от третия щурм за освобождение на града.

Автор: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Демократична България": Избори 2 в 1 ще спестят пари и време
"Демократична България": Избори 2 в 1 ще спестят пари и време
Сърбия обмисля въвеждане на сертификат за коронавирус
Сърбия обмисля въвеждане на сертификат за коронавирус