НОВИНИ

Изчезнала ли е Пън Шуай: Мистерия около китайската шампионка по тенис

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:36, 22.11.2021
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Съдбата на една китайска спортистка привлече вниманието на света - става въпрос за трикратната олимпийска шампионка по тенис Пън Шуай. Първоначално от Международния олимпийски комитет увериха, че тя е в безопасност след разговор на президента Томас Бах с нея. Впоследствие обаче, от женската тенис асоциация изразиха опасения за сигурността ѝ.

Международният олимпийски комитет публикува снимка с пояснението, че Пън Шуай се чувства добре, но в момента би искала личното й пространство да бъде уважено.

Постът в Туитър се появи след разговора на президента Томас Бах с нея, който продължил около 30 минути. Но вместо да успокои, снимката за пореден път предизвика съмнение, че китайската тенисистка е подложена на натиск.

Всичко започна на 2 ноември, когато в социална платформа Пън Шуай обвини в изнасилване бившия вицепремиер на Китай Чжан Гаоли. Минути след това постът е изтрит, а профилът й блокиран.

От МОК твърдят, че изчезналата Пън Шуай е жива и здрава

След това тенисистката изчезва от публичното пространство. Това не остава скрито както за спортните асоциации, така и за правозащитните организации, които се питат къде е тя и какво се случва с нея.

След разговора ѝ с Томас Бах, правозащитници предупредиха, че действията на Международния олимпийски комитет могат да бъдат опасни.

"Международният олимпийски комитет навлиза в опасни води. Те трябва да са изключително внимателни, за да не станат участници в реабилитирането на възможни нарушения на човешки права. В миналото сме виждали много подобни случаи, в които хората могат да кажат само това, което им е наредено да кажат. Разговорът между Международният Олимпийски комитет и Пън Шуай едва ли убеди някого, че Пън Шуай има пълна и истинска свобода на изразяване, движение, и че е на сигурно място", каза Алкан Акад, Амнести Интернешънъл.

За да разсеят съмненията за сигурността на Пън Шуай, държавни китайски медии разпространиха кадри, на които тенисистката присъства на тенис турнир за юноши в Пекин и раздава автографи. Появи се информация, че е забелязана в местен ресторант.

От Международния олимпийски комитет обаче са отказали молбата на Ройтерс за интервю с говорител на организацията, отказана е и молбата с искане на запис от разговора между Бах и Пън Шуай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манджукич влиза в треньорския щаб на хърватския национален отбор
Манджукич влиза в треньорския щаб на хърватския национален отбор
Балотажът в цифри: Как гласувахме у нас, в чужбина и по партийни електорати
Балотажът в цифри: Как гласувахме у нас, в чужбина и по партийни електорати