НОВИНИ

От МОК твърдят, че изчезналата Пън Шуай е жива и здрава

Пън Шуай
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:34, 22.11.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Китайската тенис звезда Пън Шуай сама е разкрила, че е в безопасност и се чувства добре във видео разговор, проведен в неделя, съобщават от Международния олимпийски комитет.

В изявление на МОК се твърди, че неговият президент Томас Бах е разговарял лично със състезателката в продължение на 30 минути.

„Тя изглежда добре, което беше наше основно притеснение“, се казва в съобщението.

35-годишната Пън Шуай изчезна от очите на обществеността за почти три седмици, след като обвини в сексуално насилие бивш китайски вицепремиер.

Отсъствието ѝ предизвика широко безпокойство в спортните среди от цял свят. Редица популярни личности призоваха представители на Китай да дадат доказателство, че тя е в безопасност.

„В началото на 30-минутния разговор Пън Шуай благодари на МОК за загрижеността за нейното благополучие. Тя обясни, че е в безопасност и е добре, живее в дома си в Пекин, но би искала да остане насаме в момента“, се казва в изявлението на организацията.

„Тя предпочита да прекарва времето си с приятели и семейство точно сега“, се казва още в изявлението на МОК.

Въпреки всичко случило се, тя ще продължи да се занимава с тенис.

Изявлението на Международния олимпийски комитет е съпътствано със снимка на проведения видео разговор, като Пън Шуай се вижда, че се усмихва пред камерата.

Притеснението от изчезването на тенисистката след разкритията ѝ накара китайските държавни медии да пуснат серия от снимки и видеоклипове, които се опитват да докажат, че всичко с нея е наред. Дори и те обаче не успяха да убедят обществеността, че Пън Шуай е в безопасност. В тенис средите се заговори, че има принуда и външна намеса.

Ден преди разговора с Томас Бах бяха пуснати снимки, че Пън Шуай е на тенис турнир в Пекин.

Бившата номер 1 на двойки публикува изявление в началото на ноември, в което обвини бившия вицепремиер Джан Гаоли в сексуално посегателство.

Тя твърди, че е била принудена да влезе в близки отношения с висшестоящия чиновник, в публикация, която беше свалена минути по-късно. Това е първо по рода си обвинение, отправено срещу един от високопоставените политически лидери в Китай.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваня Нушева, "Прозрачност без граници": Внушенията за изборни фалшификации не са се оправдали
Ваня Нушева, "Прозрачност без граници": Внушенията за изборни фалшификации не са се оправдали
Ивайло Мирчев, ДБ: Може би победи по-добрият от двамата кандидати
Ивайло Мирчев, ДБ: Може би победи по-добрият от двамата кандидати