НОВИНИ

Изграждат първия в страната високотехнологичен научен център

bnt avatar logo
от БНТ
15:39, 16.07.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Регионални

В Пловдив започна изграждането на първия в България международен научен център за върхови изследвания в областта на растителната биология и биотехнология. Амбициозното начинание е резултат от съвместната работа на три български и два германски института и е с бюджет от 30 млн. евро, осигурени от Европейския съюз.

Днес започна изграждането на научния кампус върху терен от 22 декара, но изследователският проект работи от 3 години и вече има авториретни научни разработки и над 70 академични публикации в областта на растителните и био технологии.

Доц. Цанко Гечев, председател на ПлантаСИСТ: Имаме учени, както от България , така и от чужбина, нашата политика е да избираменай-добрите учени в съответната област, всички са избирани с конкурс, с
много строги критерии.

В научния център ще работят 10 изследователски екипа, очакват се над 70 учени от цял свят. Аграрният университет в Пловдив вече има подписан рамков договор за сътрудничество.

Проф. Христина Янчева, ректор на Аграрния университет: Предвижда обмен на учени, посещение на наши студенти в центъра, разработване на на дипломни работи, образователни услуги към центъра, както и разработване на съвместни проекти.

Голяма инвестиция ще бъде направена за оборудването на Центъра.

Стефан Стоянов, зам.-кмет на Пловдив: Високотехнологично оборудване последно поколение, което трябва да бъде натоварено постоянно, то ще работи и за научен център, но тук ще бъдат поканени и всички университети от страната и научни институти.

Изграждането на центъра се очаква да приключи догодина.

Автор: Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев (Пловдив) направи четвърти трансфер
Ботев (Пловдив) направи четвърти трансфер
Член на МОК се опасява от отменяне на зимните олимпийски игри в Пекин
Член на МОК се опасява от отменяне на зимните олимпийски игри в Пекин