НОВИНИ

Каракачанов зове за диалог, не за "евтина борба за власт". Вижда два пътя пред властта

Николай Минков
от Николай Минков
15:15, 16.07.2020
Чете се за: 01:54 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът, военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов вижда два варианта при така създалата се ситуация в страната – или ново правителство в рамките на този парламент, на това мнозинство, със или без сегашния министър-председател. Или предсрочни избори.

Той призна, че изпитания пред управляващата коалиция е имало много за последните 3 години.

"В момента се намираме в друга фаза - изпитание за държавността като цяло. Коалицията иначе, като мнозинство в парламента, е стабилна. Аз съм убеден, че няма да има никакви проблеми с подадения вот на недоверие. Надявам се този вот да е един дебат, а не поредното охулване. Макар че, ще си остана с надеждите, доколкото виждам нещата", посочи той.

Каракачанов апелира за разум, национална отговорност и диалог между институциите.

"Смятам, че по-добрият вариант е диалог и държавническо поведение, а не евтина борба за власт, защото спомняте си този филм – "стани да седна" го наблюдаваме от 90-91-ва година. Тази война между институциите наблюдаваме от началото на прехода - безкрайният и незавършен преход в България", аргументира се вицепремиерът и отчете резултатите от тези боричкания за власт – обедняване на нацията, 2 млн. по-малко население, неграмотност, гета с дезинтегрирано население, корупция.

Военният министър обяви, че не приемам факта, че като коалиционни партньори, трябва да научават от медиите за поискани и подадени оставки на министри.

"Има ясно регламентирано коалиционно споразумение. Как става това - чрез, а и със съгласуване с коалиционните партньори. Второ, лично аз смятам, че разумните гласове на обществото. Подчертавам, разумните, а не тези дето хвърлят камъни, бутилки, бомбички срещу полицията и търсят кръв, трябва да бъдат чути", категоричен бе Каракачанов.

По думите му протестът трябва да бъде уважен, защото там имало и хора, които изразявали ясни искания.

"Има и други, нека да го кажем честно, протестират срещу всичко, което се е случвало, или се случва около най-различни теми - здравеопазване, образование, ниски доходи и т.н. Тоест разумните неща трябва да бъдат отсети, да бъде поет ясен и твърд ангажимент, със срокове, иначе никой няма да повярва на нищо", обясни вицепремиерът.

Според него институционалната война няма как да приключи с капитулацията на някоя от страните.

"Казвам го нарочно с военен термин, мисля, че ще ме разберат някои. По-добре преговори и постигане на компромис, отколкото стремеж за капитулация и унищожаване на противника. Това няма да доведе до нищо добро. Лично аз смятам, че диалогът трябва да доведе до едно разбирателство, до една ясна програма в рамките на следващите 7-8 месеца, разписана, включително по дните от месеца – какво ще се случва и то предимно мерки, свързани с икономиката. Август месец - това, септември - еди какво си и т.н., защото с напредването на времето икономическата криза ще се засилва, и след като най-силната икономика в Европа, а и третата в света – германската, е притеснена от пораженията, които се очакват, какво остава за нашата икономика?", попита той.

По думите му в така създалата се ситуация на протести - здравият разум, спокойствието и подадената ръка за диалог, са разумното нещо, което ще ни изведе.

"Иначе алтернативата е ясна. Едни предсрочни избори, много шарен и раздробен парламент. Може би невъзможност за съставяне на правителство. Нови избори и така около 10-11 месеца служебни правителства, без парламент. Икономиката няма как да бъде подпомогната по никакъв начин. Загубите отново ще бъдат за обикновения човек. В края на краищата всеки има глава на раменете си и мозък в главата, за да разсъждава", заключи той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Член на МОК се опасява от отменяне на зимните олимпийски игри в Пекин
Член на МОК се опасява от отменяне на зимните олимпийски игри в Пекин
Посланикът на Франция у нас: Мирните протести са израз на демократичните принципи
Посланикът на Франция у нас: Мирните протести са израз на демократичните принципи