НОВИНИ

Изключителна находка: Втората статуя, открита в Хераклея Синтика, ще бъде изложена в музея в Петрич

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Антония Сукалинска
20:59, 20.09.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Слушай новината

Нова, изключителна находка в Хераклея Синтика. Още една статуя на 2000 години откриха днес археолозите при разкопките край Петрич. Екипът на проф. Людмил Вагалински се натъкнал на внушителната мраморна статуя, докато проучва подземния канал на античния град. Находката била буквално на сантиметри от първата, която беше открита в началото на лятото и за която се предполагаше, че е на бог Хермес.

След опустошително земетресение през IV век след Христа, древните жители на Хераклея Синтика прибрали тази статуя на сигурно и безопасно място - в канала под централния площад на града. И около 1600 години тя останала скрита от света до днес, в 11.00 часа, когато екипът на проф. Людмил Вагалински попада на ценната находка.

"От 2-3 дена възобновихме работа в канала. Имахме очаквания евентуално за втора статуя, тя се оправда. Мраморна, пак е с размери над човешки, около два метра. По лице този път е поставена, не на една страна, както беше първата", обясни проф. д-р Людмил Вагалински, ръководител на разкопките в Хераклея Синтика.

За съжаление този път главата на статуята липсва.

"Трудно ми е да кажа нещо повече, би трябвало да видим отпред дали държи нещо по-характерно, да се ориентираме кой е той. Но добро попълнение, добри новини за българската археология", отбеляза проф. Вагалински.

Двете мраморни статуи – откритата днес и тази, намерена в Хераклея Синтика в началото на юли, неслучайно са поставени една срещу друга, обяснява проф. Вагалински.

"Има връзка, която тепърва трябва да разнищим, дай, Боже, по-скоро. От тука следва да разкажем малко по-точно и наистина аргументирано кои са тези двамата и каква им е връзката с Хераклея Синтика. За първи път сме сигурни, че е на много важна позиция в рамките на Римската империя, говоря на имперско ниво, не говоря само за провинция Македония, камо ли само за Хераклея Синтика. Вторият ще ни създаде сега малко въпроси, защото му липсва главата, но ще допълни. Много редки са такива примери. Мисля, че сме късметлии", смята ръководителят на разкопките.

В следващите дни статуята ще бъде преместена в музея в Петрич, където се намира и първото откритие от Хераклея Синтика. Това лято той се радва на изключителен интерес – над 4000 туристи са го посетили само през август.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приятелят на грузинската ЛГБТ инфлуенсърка е заподозрян за убийството ѝ
Приятелят на грузинската ЛГБТ инфлуенсърка е заподозрян за убийството ѝ
Тихомир Иванов проведе занимания по лека атлетика на деца в град Ахелой
Тихомир Иванов проведе занимания по лека атлетика на деца в град Ахелой