НОВИНИ

Скандалът с обществена поръчка в митниците - нова пречка за Шенген?

Ще загубим ли пари от Европа?

Николай Минков
от Николай Минков
20:48, 20.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Атака срещу служебното правителство от ПП-ДБ. Депутатът Мартин Димитров заяви, че влизането на България в сухопътния Шенген може да бъде отложено заради спряна обществена поръчка за митническо оборудване.

Той твърди, че фирмата е избрана чрез пряко договаряне вмeсто чрез конкурсна процедура и затова можем да загубим 63 милиона евро финансиране от Брюксел. Директорът на Агенция "Митници" отхвърли обвиненията и заяви, че всички европейски правила са спазени.

До 25 юни 2025 година България трябва да оборудва 18 митнически пункта с 31 рентгени и скенери. Проведената обществена поръчка обаче беше спряна от ВАС.

Но вместо нов конкурс се прави пряко договаряне с избран от Агенция "Митници" изпълнител, което поставя под съмнение прозрачността на процедурата, заяви Мартин Димитров.

"Огромна грешка. Защото всички, които не искат сухопътния Шенген на България, сега имат формален довод да поискат отлагане. Защо когато трябваше да бъдем отличници, когато трябваше да сме спазили всички процедури и когато трябваше да сме за пример и просто да протегнем ръка към сухопътния Шенген се допуска такъв нелеп автогол. Ще бъдат зададени сериозни въпроси от страна на Европейската комисия, която е осигурила 63 млн. грантово финансиране на това рентгеново оборудване", заяви Мартин Димитров от ПП-ДБ.

Шефът на Агенция "Митници" не се съгласи и обясни, че заради изтичащите срокове за усвояване на европейските пари и поради секретната информация, обработвана от митниците, законът позволява директно договаряне с избран изпълнител вместо обществена поръчка, а всеки етап от проекта е съгласуван с Брюксел.

"Категорично не може да ни спъне за Шенген. Категорично парите няма да бъдат загубени, проектът ще бъде завършен във вида и начина, по който Европейската комисия и Агенция "Митници" си представят, че трябва да бъде реализиран", каза още Георги Димов, директор на Агенция "Митници".

Като се позова на конфиденциалната информация шефът на агенцията отказа да разкрие името на избраната фирма доставчик.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изключителна находка: Втората статуя, открита в Хераклея Синтика, ще бъде изложена в музея в Петрич
Изключителна находка: Втората статуя, открита в Хераклея Синтика, ще бъде изложена в музея в Петрич
Спортни новини 20.09.2024 г., 20:45 ч.
Спортни новини 20.09.2024 г., 20:45 ч.