НОВИНИ

Руският дисидент Владимир Кара-Мурза се срещна с британския премиер Киър Стармър

Васил Христов
от Васил Христов
20:27, 20.09.2024
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Руският дисидент Владимир Кара-Мурза се срещна с британския премиер Киър Стармър. Кара-Мурза беше освободен през август като част от най-голямата размяна на затворници между Изтока и Запада след Студената война заедно с 15 други руски дисиденти.

В Русия той излежаваше 25-годишна присъда, след като беше обвинен в държавна измяна за това, че говори срещу руската инвазия в Украйна. Минути след края на срещата, той даде и пресконференция. На нея присъства и кореспондентът на БНТ в Лондон Васил Христов.

Кара-Мурза има водеща роля за приемането на глобалния закон "Магнитски" от Конгреса на Съединените щати, който санкционира корумпирани служители и нарушители на човешките права в Русия, включително хора, близки до Путин. Той на два пъти се размина със смъртта, именно заради това, че помагаше за прокарването на този закон.

След близо 2 месеца на свобода - Владимир Кара-Мурза вече активно работи за каузата на руската опозиция. Именно с тази кауза дойде и в Лондон и се срещна с Киър Стармър. Именно съдия, включен в списъците на закона "Магнитски" осъжда Кара-Мурза на 25 години в колония в Сибир, повече отколкото би получил убиец в Русия.

"Лично е, защото вече знам какво е да се събуждаш всяка сутрин в килия, два на три метра, между четири стени и метално легло в 5.00 сутринта и просто да се въртиш в кръг, защото няма с кого да говориш, да разбереш нещо от отвън и само с мисълта, че това ще бъде остатъкът от живота ти", каза Владимир Кара-Мурза - руски дисидент.

6 седмици след освобождаването си, соченият за най-сериозният опозиционер на руския президент Путин, проведе срещи с лидерите в столиците на Германия, Франция, Съединените щати и Лондон.

"Отваря се прозорец на възможност за промяна в Русия и ние отново знаем, че това ще се случи по този начин. Никой от нас не знае точно кога, точно при какви обстоятелства, но това ще се случи в много обозримо бъдеще", категоричен е Кара-Мурза.

Според Кара-Мурза бъдещето на Русия е като парламентарна република със силно изразен федеративен характер и всички райони ще имат своята независимост от централната власт в Москва.

"В деня след Путин ще трябва да започнем този процес на публично разкриване на всички престъпления, които са били и все още се извършват, докато говорим тук. Разбира се, военните престъпления в Украйна, но също и престъпленията, извършени срещу руския народ, убийството на Немцов, на Навални. Трябва да има отговорност и ние трябва да сме сигурни, че това зло никога повече няма да се повтори", подчерта руският дисидент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Машините за вота: "Сиела Норма" ще получи исканите 1 млн. лева повече
Машините за вота: "Сиела Норма" ще получи исканите 1 млн. лева повече
Българските служби отхвърлиха всякаква връзка на България с пейджърите бомби (ОБЗОР)
Българските служби отхвърлиха всякаква връзка на България с пейджърите бомби (ОБЗОР)