НОВИНИ

Изпити по математика и биология за кандидат-студенти в Софийския университет

изпит математика кандидат студенти състои софийския университет
bnt avatar logo
от БНТ
12:42, 05.04.2024 (обновена)
Чете се за: 05:15 мин.
Още
Слушай новината

Изпити по математика и биология за кандидат-студенти ще се състоят на 7 април в Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщават от висшето училище.

Изпитът по математика е с начален час 9.00 ч. Изпитът е писмен, продължава четири астрономически часа и от 2022 г. е в нов формат. В изпита ще има десет задачи с избираем отговор от четири възможности, като кандидат-студентът отбелязва със знак Х кръгчето с буквата на съответния отговор. Ще има и две задачи с отворен отговор, при които кандидат-студентът записва само отговора на задачата на съответния ред в листа за отговори. Включени са и четири задачи с цялостно решение. Кандидат-студентът излага решенията на задачите в свитъка за решения, като трябва да се стреми да изложи решенията на задачите пълно, кратко и ясно, използвайки въведената в училище математическа символика.

Необходимо е решението на всяка задача да съдържа кратки обосновки и обяснения за означенията, и въз основа на кои теореми, аксиоми или определения са извършени съответните доказателства, пресмятания, построения и изводи.

При решаването на голяма част от задачите се използват знания от различни теми на програмата по математика за задължителна подготовка. Две от задачите с избираем отговор и една от тези с цялостно решение могат да съдържат елементи от материала за профилирана подготовка в 11-и и 12-и клас. Решаването на задачите не предполага използването на помощни изчислителни средства.

Писмената работа се оценява по вярно отбелязаните отговори на задачите с избираем отговор, правилните отговори на задачите със свободен отговор, както и от решенията на задачите с цялостно решение, изложени в беловата и по изключение в черновата, ако кандидат-студентът изрично е посочил мястото им там. Кандидат-студентите номерират задължително поотделно беловата и черновата си.

Възможно е някои задачи на конкурсната тема да допускат по няколко начина на решаване. Различните начини за решаване се оценяват еднакво. Освен това, ако на писмения изпит кандидат-студентът реши дадена задача по повече от един начин, зачита се само един от тях.

На изпита се допуска използването на химикалки (пишещи синьо), черен молив, линия, триъгълник, пергел и гума. Не се разрешава ползването на калкулатори, електронни устройства и преносими компютри.

Скалата за оценяване позволява да се получи оценка "Отличен 6" само със знания по задължителна подготовка.

Изпит по биология ще започне в от 14.30 ч. Изпитът е писмен, продължава четири и половина астрономически часа. Състои се от два компонента. Компонент 1 се оценява с числова оценка по шестобална система. Тази числова оценка се използва за балообразуваща за всички кандидатстващи с изпит по биология в СУ. Компонент 2 е задължителен само за кандидатите за специалност "Медицина" във висшето училище.

Първият компонент представлява тест и е задължителен за всички кандидат-студенти, полагащи изпит по биология. Оценката от компонент 1 е основното цифрово изражение на резултатите от изпита по биология. Тестът се състои в решаване на 60 тестови задачи, които включват материал от осми, девети и десети клас. Задачите ще бъдат в два формата: множествен избор с няколко алтернативи, но с един верен отговор и структуриран отговор. Те целят кандидатстващите да покажат фактически знания по биология, както и основни логически и аналитични умения.

Вторият компонент на изпита по биология е задължителен за кандидат-студенти за специалност "Медицина" в Медицинския факултет на Софийския университет. До участие в балообразуването и класирането за специалността се допускат само кандидат-студентите, получили "ДА" именно на този компонент.

Компонент 2 включва кратки, точни и изчерпателни отговори на четири въпроса от учебния материал, които могат да съдържат освен отворен отговор, означаване на схема и попълване на таблица.

Кандидатстудентският изпит по биология се основава на държавните образователни изисквания на учебната програма по Биология и здравно образование, одобрена от Министерството на образованието и науката за 8-и, 9-и и 10-и клас на Средните общообразователни училища, залегнала в учебниците, издадени след 2017 г. При подготовката за изпитната програма е препоръчително да се използват учебниците, одобрени от МОН, които са препоръчани в програмата от справочника, и са посочени като литература.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топло и слънчево време днес
Топло и слънчево време днес
Дейвид Фишеров е дал положителна допинг проба
Дейвид Фишеров е дал положителна допинг проба