НОВИНИ

Израел нареди евакуация на хуманитарен район в Газа

Израел нареди евакуация на хуманитарен район в Газа
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:56, 27.07.2024
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Израелската армия нареди евакуацията на пренаселен район в Газа, обявен за хуманитарна зона. Военните посочиха, че планират операция срещу бойците на "Хамас" в град Хан Юнис, включително в района на съседното селище Муаси, където има импровизиран бежански палатков лагер, приютил хиляди хора, предаде Асошиейтед прес.

Заповедта беше дадена в отговор на ракетен обстрел, който според Израел е бил извършен именно от този район.

Това е второ нареждане за евакуация само за седмица, издадено за зона, обявена за буферна, в която бягащите от сраженията в други части на Газа палестинци да могат да намерят убежище. От началото на войната на много от прогонените от домовете им палестинци се наложи да бягат по няколко пъти в търсене на безопасно място заради израелските бомбардировки и сухопътно настъпление.

След предишната такава заповед в понеделник, в района на Хан Юнис последваха израелски въздушни удари, при които са загинали най-малко 70 души, според здравното министерство в Газа, което се позовава на данни от болница "Насър".

Районът е част от 60-километрова "хуманитарна зона", към която Израел насочва палестинците, разселени от началото на войната в Газа. Голяма част от зоната е осеяна с палаткови лагери, в които липсват елементарни хигиенни условия като канализация и здравни обекти. Лагерите са и с ограничен достъп до хуманитарна помощ, казват ООН и хуманитарни организации. Подслон там са намерили около 1,8 милиона палестинци, сочат израелските данни. Това е над половината от предвоенното население на Газа от 2,3 млн. души.

Войната в Газа е взела над 39 100 жертви сред палестинците, според здравните органи в анклава, които не правят разграничение в тези данни колко от загиналите са въоръжени бойци и колко са представители на мирното население.

По оценки на ООН от февруари, на територията на палестинския анклав има около 17 000 непридружени деца и този брой вероятно е нараснал още.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плуване - Петър Мицин, серия (ВИДЕО)
Плуване - Петър Мицин, серия (ВИДЕО)