НОВИНИ

Израел отвори граничните пунктове с Газа след постигнатото прекратяване на огъня

израел отвори граничните пунктове газа постигнатото прекратяване огъня
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:24, 14.05.2023
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Израел днес отвори отново граничните пунктове за контакт с Газа след прекратяване на огъня с бойците на "Ислямски джихад" с посредничеството на Египет.

Пропускателният пункт "Ерец" и товарният пункт "Керем Шалом" отново работят, съобщи израелското Министерство на отбраната, като публикува снимки на цистерни и товарни камиони, преминаващи границата. Асошиейтед прес посочва, че ако "Керем Шалом" остане затворен, единствената електроцентрала в Газа ще бъде принудена да спре работа, което ще задълбочи кризата с електроснабдяването.

В събота министерството публикува кадри от камери за наблюдение, на които се виждат минометни атаки на граничния пункт "Ерец".

"От началото на операция "Щит и стрела" "Ислямски джихад" изстреля десетки минометни снаряди към граничните пунктове "Ерец" и "Керем Шалом", предотвратявайки отварянето им с оглед безопасността на цивилните граждани, които ги използват, и персонала на пункта", написа министерството в Туитър.

Отварянето на пропускателните пунктове се разглежда като ясен знак за намаляване на напрежението след дни на сражения, подобно на ескалацията между Израел и "Ислямски джихад" през август миналата година.

Снимки: БТА

Папа Франциск по време на традиционната си неделна проповед на площад "Свети Петър" изрази надежда, че постигнатото примирие в ивицата Газа ще бъде стабилно:

"Тези дни отново станахме свидетели на сблъсъците между израелци и палестинци, колко невинни хора загинаха. Надявам се, че току-що постигнатото примирие ще бъде стабилно. Нека оръжията замлъкнат, защото с тях никога не може да се постигне сигурност и стабилност".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте битките за медалите от световното първенство по бокс в Ташкент по БНТ 3
Гледайте битките за медалите от световното първенство по бокс в Ташкент по БНТ 3
Валентин Димов: Винаги получаваме подкрепа от федерацията по тенис и Стефан Цветков
Валентин Димов: Винаги получаваме подкрепа от федерацията по тенис и Стефан Цветков