НОВИНИ

Изследване на Globsec: 45% от българите искат "силен лидер"

изследване globsec българите искат силен лидер
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:40, 24.06.2020
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Либералната демокрация има слаба подкрепа в голяма част от Централна и Източна Европа, според проучвания, проведени в 10 държави от региона и цитирани от списание "Политико".

Изследването, публикувано от мозъчния тръст Globsec, установява, че в четири от общо 10 изследвани страни - Словакия, Литва, Латвия и България - по-малко от 50 на сто от анкетираните са подкрепили "либералната демокрация с редовни избори и многопартийна система" като най-добрата форма на управление.

В България 45 процента заявяват, че за предпочитане е да "има силен и решителен лидер, който не трябва да се занимава с парламент или избори", докато 35 на сто от хората подкрепят либералната демокрация.

В Австрия предпочитанието е обърнато, като еквивалентните числа са 7% и 92 на сто.

В Унгария и Полша 81% и 66% съответно изразяват подкрепа за системата на либералната демокрация. 12 и 26% са "за" силен лидер.

"Резултатите предполагат, че качеството на демокрацията в страната няма връзки с подкрепата за либералната демокрация", пишат авторите на доклада на Globsec.

Те отбелязват, че съществуват големи разлики между държавите във възприеманите заплахи за националната идентичност и ценности.

В Словакия 50 на сто от анкетираните казват, че "западните общества и начинът им на живот" представляват такава заплаха, докато в Австрия, Унгария и Полша съответно само 24%, 23% и 23% са на същото мнение.

Мнозинството в Словакия (72 процента), Естония (56 процента), Унгария (52 процента) и Чехия (72 процента) заявяват, че мигрантите заплашват тяхната идентичност и ценности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външните граници на ЕС – затворени за идващи от САЩ и Русия
Външните граници на ЕС – затворени за идващи от САЩ и Русия
Затварят сградата на Министерството на финансите заради заразен с COVID-19
Затварят сградата на Министерството на финансите заради заразен с COVID-19