НОВИНИ

Изслушаха Тодор Тагарев в парламента след визитата му в САЩ

Александър Марков
от Александър Марков
11:51, 18.01.2024
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Почти всички самолети F-16 от първите 8, които сме поръчали от САЩ, вече са на поточната линия и в процес на производство, обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, който отговаря на въпроси на депутатите за посещението си отвъд океана.

"Седем от първите осем самолета, договорени, вече са в ралична фаза на асамблиране. Постигнат е производствен капацитет, който ще позволи без забавяния, да бъдат построени и произведени и следващите 8 самолета. Основните теми за обсъждане в публичните институции бяха свързани с двустранното сътрудничество, модернизацията на нашите ВС, средата за сигурност в региона на Черно море и Западните Балкани", заяви Тодор Тагарев, министър на отбраната.

По думите на Тагарев се водят разговори със стратегическите ни партньори от САЩ за разполагане на противовъздушни и противокорабни ракетни комплекси на наша територия в изпълнение решението на НС от 8 декември кабинетът да проведе преговори със съюзници за усилване на нашите отбранителни способности.

"Да, поставихме този въпрос. Разбира се, ще е необходимо време, за да стигнем до общо разбиране. И в Пентагона, и в Държавния департамент са наясно със ситуацията тук и в процеса на времето следващи срещи и разговори на различни равнища, ще бъде дискутиран отново, за да можем да повишим нашата сигурност с помощта на нашите съюзници", обясни Тагарев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дания и Швеция продължават с победите на европейското първенство по хандбал за мъже
Дания и Швеция продължават с победите на европейското първенство по хандбал за мъже
Седем български борци ще участват в турнира "Анри Деглан" в Ница
Седем български борци ще участват в турнира "Анри Деглан" в Ница