НОВИНИ

Изслушват Борислав Михайлов на заседанието на Комисията за младежта и спорта

Бившият спортен министър Красен Кралев поиска на следващото заседание на комисията да стане ясно какви са мотивите и кое е наложило искането за мач при закрити врата срещу Унгария

борислав михайлов участва среща ръководителите европейския футбол
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
08:33, 22.11.2023
Чете се за: 04:00 мин.
Спорт
Слушай новината

В сряда президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов и представители на МВР ще бъдат привикани на заседанието на Комисията за младежта и спорта. Това ще стане по предложение на депутатката от ПП-ДБ Кристина Петкова.

Народният представител от ГЕРБ-СДС и бивш спортен министър Красен Кралев поиска на следващото заседание на комисията да стане ясно какви са мотивите и кое е наложило искането за мач при закрити врата срещу Унгария.

Тогава трябва да се изясни дали в БФС и МВР са имали данни както за протест на привържениците, така и за подготвянето на евентуални ексцесии от тяхна страна, включително нахлуване на терена, издигане на забранени от УЕФА плакати и други действия, които биха имали тежки последствия за националния отбор и футбола ни като цяло. Депутатите ще поискат да разберат и дали има данни кой стои зад евентуална такава подготовка.

Изслушването на Михайлов е втора точка от дневния ред на утрешното заседание на комисията. Преди това ще бъде изслушан и изпълнителният директор на Държавно дружество "Академика 2011"ЕАД Петър Петров във връзка със състоянието на спортното съоръжение "Арена Бургас" и готовността му за провеждане на спортни мероприятия, както национални, така и международни.

Припомняме, че в четвъртък, 16 ноември, ден преди България да отбележи 30 години от паметния гол на вицепрезидента на БФС Емил Костадинов във вратата на Франция, който ни класира на Мондиала в САЩ през 1994 г., се разиграха кървави сцени в центъра на столицата по време на протеста срещу сегашното ръководство на родната централа. Напрежението между служители на реда и протестиращи фенове ескалира след използването на водно оръдие, като имаше пострадали полицаи и запалянковци. В следващите дни имаше отстранени от длъжност униформени и арестувани привърженици.

Безредиците на фона на евроквалификацията между България и Унгария, която завърши при равенство 2:2, доведоха до редица коментари от управляващите, но не и до оставката на Михайлов, който отказа да я даде и след разпита си в Антикорупционната комисия. Бившият национален вратар бе разпитван, след като прокуратурата се самосезира във връзка с множество публикации в медиите, съдържащи информация за допуснати нарушения и/или престъпления от различен характер (разходване на публичен ресурс, „черно тото“ и др.) от страна на ръководството на БФС, в това число и от президента на федерацията. Предстои да бъдат изяснени факти и обстоятелства, свързани с дейността на футболната федерация в последните години. В хода на проверката предстои да се изиска информация от различни държавни институции – Министерство на младежта и спорта, НАП и др.

Стана ясно още, че Изпълкомът на БФС, който се очакваше да се проведе тази седмица и на него да бъде насрочена дата за Конгрес през 2024 година, както обявиха от „Бояна“ през уикенда, се отлага за следващата седмица.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Велев: Бюджетът е нереалистичен и ни отдалечава от еврозоната
Васил Велев: Бюджетът е нереалистичен и ни отдалечава от еврозоната
МВР е под прицел от доста време, само за глобалното затопляне на са ни обвинили, смята Валентин Попов
МВР е под прицел от доста време, само за глобалното затопляне на са ни обвинили, смята Валентин Попов