НОВИНИ

Изслушaха Рашков и Кацаров в парламента

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
07:07, 28.07.2021 (обновена)
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Депутатите изслушаха служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Той представи плановете на системата за справяне с евентуална нова вълна на епидемията.

По-рано днес депутатите изслушаха и служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той отговори на въпроси заради изнесената от него информация за подслушване на политици и протестиращи. От ГЕРБ настояваха за подробности.

Изслушването на Рашков беше по искане на ГЕРБ, тъй като бившите управляващи са на мнение, че служебният вътрешен министър спекулира с темата, за да им навреди на тях и да подпомогне други политически партии, без да изнася конкретни данни, а само с твърдения, които не са подплатени с конкретни доказателства.

Сблъсък в НС: ГЕРБ поискаха доказателства за подслушвани, Рашков не огласи имена

Очаквано и сблъсъкът в пленарната зала беше основно между ГЕРБ и служебният вътрешен министър.

Ето част от репликите в НС:

"Тази тема започна конспиративно, с медийна бомба от човек, служил си и преди с тази тема за предизборна употреба за подслушване на 32-ма политици. Продължи с разкрития за много повече - над 75 или 85. Дори Настимир. Премина през ченгеджийски теории за унищожени СРС-а през нощта в ДАНС", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

"Още в началото на дейността на кабинета се казваше: "Дайте ги, вие нямате, дайте ги доказателствата за това, че са използвани неправомерно специални разузнавателни средства". Ми ще ги получите тези доказателства. Една част още днес ще получите", каза Бойко Рашков.

"Вие май не сте разбрали всъщност днеска изслушването по каква тема е. И ако прочетете въпроса, който сме задали към Вас е и поводът за днешното събиране е да ни дадете информация много точно, много ясно кои са политиците, които са били подслушвани неправомерно и кои са гражданите, които са били подслушвани неправомерно", заяви Александър Ненков от ГЕРБ-СДС.

"Бюрото, което по закон може да вникне във всички детайли по процедурите за специални разузнавателни средства не е длъжно да ви дава поименно отчет кой е подслушван и кой не е подслушван. Не е длъжно! А вие искате от мен като министър от вътрешните работи да ви изброявам имената на лицата, които са подложени на специални разузнавателни средства. Така ли е? Само, че сте сбъркали името, уважаеми народни представители. Аз не се казвам Цветан Цветанов. Извикайте си дясната ръка на таралежа да дойде тук и да чете СРС-та по цели дни", отговори Рашков.

В заключение ГЕРБ казаха, че не са чули нито един конкретен отговор и ще направят всичко възможно истината, че Бойко Рашков спекулира да излезе наяве.

От друга страна от БСП, ДБ и ИБГНИ заключиха, че този дебат е поставил важен въпрос за законодателни промени, които да затворят вратичките за евентуални злоупотреби със СРС-та.

Кацаров в НС: Без актуализация на бюджета няма да има средства за нова ковид вълна

По време на изслушването на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров стана ясно, че задълженията на болниците към края на първото тримесечие са 582 млн. лв.

"Нещата никак не са добре в здравната система. Никак не са добре в болничната сфера. Микак не са добре по отношение на държавните болници. Една голяма част от тях са лошо управлявани, намират се в лошо финансово състояние и не осигуряват медицинска помощ с необходимото качество", каза Кацаров.

Според него, въпреки финансиране на болниците, тяхното състояние не е добро, което по думите му говори за неефективност на управлението на тези структури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В САЩ препоръчват и ваксинираните да носят маски в закрити помещения
В САЩ препоръчват и ваксинираните да носят маски в закрити помещения
Ариарне Титмус триумфира на 200 метра свободен стил
Ариарне Титмус триумфира на 200 метра свободен стил