НОВИНИ

Кацаров в НС: Без актуализация на бюджета няма да има средства за нова ковид вълна

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:30, 28.07.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Правителството удължи извънредната епидемична обстановка от 1-ви до 31-ви август. В световен план България се нарежда на 7-о място по обща смъртност от коронавируса, посочват от кабинета. През последните няколко дни се забелязва ръст на заболеваемостта. До 18 юли с напълно завършен ваксинационен курс са 16,2%, което нарежда страната ни на последно място в Европейския съюз. Парламентът изслуша служебния здравен министър Стойчо Кацаров на тема: готова ли е здравната система да се справи с нова вълна на COVID-19 и как върви ваксинационният план. Изслушването беше изпълнено с призиви за ваксиниране.

Ваксинационният план според здравния министър закъснява драстично заради 3 големи грешки - договарянето на ваксините, неваксиниране първо на хората на 60 годишна възраст и лоша логистика. Стойчо Кацаров призова към ваксинация с убеждението, че ваксинирането трябва да остане доброволно решение.

"Аз си оставам на позиция, че ваксината е доброволна и че хората трябва с разума си сами за себе си да преценят как да постъпят, затова поставяйки въпроса за ваучери и награди, си казвам "боже мой", каква по-голяма награда можем да предложим от наградата, че спасява собствения си живот и живота на близките си хора", коментира служебният министър.

Удължават извънредната епидемична обстановка с месец

Кацаров критикува предишното управление за информационната кампания по ваксинирането.

"Преди повече от година вие говорехте, че не трябва да се ваксинираме и че имате резерви по отношение на ваксинацията, а сега казвате точно обратното. Отдавам го като лично моя заслуга и резултат от проведената от нас добра информационна кампания", каза Костадин Ангелов.

Бившият здравен министър също отправи призив всички да се ваксинират. В отговор на депутатски въпрос Стойчо Кацаров разкри, че е ваксиниран.

"Ваксиниран съм, преболедувал съм, двойно защитен съм. Призовавам всички наши сънародници и тези, които са горили маски и са казвали, че вирусът е безопасен, да преосмислят това си мнение", категоричен беше министър Кацаров.

От "Има такъв народ" поискаха данни за резултатите от въздействието на ваксините.

"Колко хора в България, които са прекарали COVID-19 и са били доказани с PCR тест колко от тях повторно са се разболели, защото от тези с ваксините има много случаи", каза Тошко Йорданов.

Получиха обещание за анализ и обобщени данни до дни. Здравният министър каза, че без актуализация на бюджета няма да има достатъчно средства за посрещането на евентуална четвърта вълна на COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВКС: Да се преустанови работата с Единната информационна система на съдилищата
ВКС: Да се преустанови работата с Единната информационна система на съдилищата
Пожарът край Твърдица все още не е овладян
Пожарът край Твърдица все още не е овладян