НОВИНИ

Джанлоренцо Бленджини е новият селекционер на българския национален отбор по волейбол за мъже

Договорът на италианския специалист е за срок от три години с опция за удължаване с още две

джанлоренцо бленджини новият селекционер българския национален отбор волейбол мъже
bnt avatar logo
от БНТ
16:49, 09.02.2024
Чете се за: 05:00 мин.
Спорт

Джанлоренцо Бленджини е новият старши треньор на националния отбор на България по волейбол за мъже, обявиха от Българската федерация по волейбол.

Италианският специалист, който понастоящем води състава на Лубе Чивитанова в родината си, подписа договор за три години с опция за удължаване с още две.

От БФ Волейбол уточниха, че Бленджини е приел изискването да бъде ангажиран само и единствено с националния отбор на България, като освен с представителния ни тим той ще работи още с подрастващите национали, както и за повишаване на капацитета на българските треньори.

"Спряхме се на Джанлоренцо Бленджини, защото искаме треньор с авторитет, треньор, който знае как да работи и с млади състезатели, човек, който има капацитета да направи нужното националният отбор на България да има шансове да се класира на Олимпийските игри в Лос Анджелис. Самите качества на Джанлоренцо Бленджини са безспорни, Дългото CV с успехите му говори за тях. Пожелавам му успех начело на мъжкия национален отбор на България и искрено вярвам, че съвместната ни работа ще доведе до желаните резултати", заяви президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев.

"Водещото желание на Българската федерация по волейбол беше националният селекционер да има целогодишен ангажимент към България. Считаме, че това е правилният път. Черпим опит от държави като Италия, Полша и други волейболни нации, с които искаме да се състезаваме. Там е като неписан закон - треньорът на националния отбор не работи успоредно и в клубен, изцяло е концентриран в работата си с представителния тим. Опитваме се да следваме начин на работа, който доказано води до големи резултати. Поради тази причина привлякохме треньор, който не просто е национален селекционер на представителния ни отбор, но ще има и редица задачи, свързани с развитието на треньорския капацитет у нас", допълни волейболната ни легенда.

Вицепрезидентът на родната федерация Давид Давидов също акцентира върху факта, че Джанлоренцо Бленджини ще работи единствено с българските национални отбори и няма да поема ангажименти на клубно ниво.

"Финализирането на преговорите с г-н Бленджини е изключително радващо събитие за нас. Още по-радваща обаче е неговата мотивация и вяра във възможностите на нашия национален отбор, както и перспективите му в непосредствено бъдеще. Треньор с подобна репутация и визитка не би се ангажирал с проект без сериозен потенциал. Изключително важен аспект в нашите взаимоотношения е решението да настояваме за целогодишен ангажимент на националния треньор", коментира един от съпрезидентите на волейболния Левски.

"За нас такъв специалист ще бъде изключително полезен във времето извън периодите на подготвителни лагери и официални състезания. Ще търсим всякакви възможности за използване на неговия капацитет в различни насоки – регулярно провеждане на треньорски семинари, съдействие при провеждане на подготовка и участие в международни състезания на националните отбори за подрастващи, създаване на обща система на работа и синхрон между отделните формации в мъжко направление, участие в различни обществени инициативи на Българската федерация по волейбол, препоръки за развитието на треньорския капацитет у нас и други", сподели още Давид Давидов.

Пристигането на Джанлоренцо Бленджини в България ще отбележи втория случай в неговата треньорска кариера, в който той ще работи като национален селекционер. В периода 2015-2021 той беше начело на Италия, като изведе "Скуарда Адзура" до сребърните медали на Олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016, както и до бронз на европейското първенство в България и Италия година по-рано.

В настоящия си тим Лубе Чивитанова пък Бленджини работи вече втора година с българския национал Александър Николов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха мъж, опитал да запали майка и детето ѝ в Сливен
Задържаха мъж, опитал да запали майка и детето ѝ в Сливен
Мотриса дерайлира на трасето по бул. "Цар Борис III", движението на трамваи 5 и 11 е спряно
Мотриса дерайлира на трасето по бул. "Цар Борис III", движението на трамваи 5 и 11 е спряно