НОВИНИ

Джеймс О'Брайън: Санкциите "Магнитски" имат за цел да подсилят европейския избор на България

джеймс 39брайън санкциите магнитски имат цел подсилят европейския избор българия
Снимка: Президентство
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
10:11, 14.02.2023
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Санкциите по глобалния закон "Магнитски" имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и сътрудничеството със световните компании, както и диверсификацията на енергийните източници. Това заяви в интервю за БНР Джеймс О‘Брайън - ръководител на Службата за координация на санкциите в администрацията на президента Джо Байдън.

След срещите си с президента Румен Радев и представители на служебното правителство О‘Брайън сподели, че в страната има разбиране за важността от провеждане на реформи в областта на борбата с корупцията, но са необходими и реални действия в тази посока.

Радев: Модернизацията на България изисква прозрачност в законодателния процес

"Бихме искали да видим процес, при който партиите да се съберат и да постигнат съгласие по конкретен текст и да се ангажират да го гласуват в началото на новия парламент. И след това да го приложат изцяло. Защото искаме, не просто закони на хартия, нали? А България да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за борба с корупцията, главен прокурор и т.н. Освен законодателство трябва и прилагане на тези закони", заявява Джеймс О‘Брайън.

Във връзка с посочените още петима български граждани - бившият финансов министър в правителствата на ГЕРБ Владислав Горанов, политикът от БСП Румен Овчаров, лидерът на движение "Русофили" Николай Малинов и двама бивши шефове на АЕЦ "Козлодуй", санкционирани по закона "Магнитски", О’Браян заяви:

"Санкциите имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и сътрудничеството със световните компании, както и диверсификацията на енергийните източници. Важно е някои стари практики да бъдат идентифицирани и прекратени. Тези санкции следват доказателствата, с които разполагаме, и установяват десетки милиони евро, които са били взети от българския народ и дадени в някои случаи на длъжностни лица, в някои случаи на чуждестранни компании. Целта на тези санкции е България да бъде в състояние да разследва и да спира подобно поведение, за да бъде пълноправен участник в световната икономика".

В МВР започна проверка за санкционираните по "Магнитски"

О‘Брайън коментира още, че "санкциите нямат за цел да подкопават или да заобикалят българските институции. Те не атакуват никоя политическа партия. Те се отнасят до отделни лица, които създадоха паралелна система, която отклони много пари от хората в България и възпрепятства особено реформирането на българската енергийна система. И сега е време да се продължи по по-добър начин. Смятаме, че съдебната реформа е най-важната нова стъпка в антикорупционната реформа".

Той отбеляза, че САЩ очакват от страната ни фокус върху съдебната реформа.

"Работим по доказателства, но идеята е, че трябва да има реформа, за да може България да предотвратява тези дейности, да ги разследва и да ги наказва, когато се случат. И това е нещото, което най-много искаме да видим занапред", заяви още Джеймс О‘Брайън.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НОИ отчита сериозно нарастване на заявките за пенсионни е-услуги през 2022 г.
НОИ отчита сериозно нарастване на заявките за пенсионни е-услуги през 2022 г.
Йордан Божилов: Войната в Украйна промени света, международните отношения и системата за сигурност
Йордан Божилов: Войната в Украйна промени света, международните отношения и системата за сигурност